Το κρατικό μονοπώλιο, Vinmonopolet AS ενέταξε στη γκάμα του Βιδιανό και Λιάτικο

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Την είσοδό τους στη νορβηγική αγορά θα κάνουν το 2023 δύο γηγενείς ποικιλίες κρασιού της Κρήτης, το Βιδιανό και το Λιάτικο. Οι δράσεις εξωστρέφειας του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, με τις οποίες ενισχύεται το αποτύπωμα των κρητικών κρασιών στη διεθνή αγορά, έφερε αυτή τη φορά συμφωνία μεταξύ της Νορβηγίας και της Κρήτης. Συγκεκριμένα, το νορβηγικό κρατικό μονοπώλιο, Vinmonopolet AS αποφάσισε να εντάξει στη γκάμα των κρασιών που εμπορεύεται τις δύο κρητικές ποικιλίες. Αυτή τη περίοδο, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκεται σε διερευνητικό επίπεδο προκειμένου να καταλήξουν στις ετικέτες που θα εκπροσωπήσουν τις συγκεκριμένες ποικιλίες στη νορβηγική αγορά.

Τα καλά νέα ήρθαν στην εκπνοή του 2022, όμως είναι απόρροια προσπάθειας ετών. Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης με τα μέλη του έχει βρεθεί στην Νορβηγία για δύο συνεχόμενες χρονιές, διοργανώνοντας Masterclasses και γευστικές δοκιμές των γηγενών ποικιλιών της Κρήτης, για τους Νορβηγούς επαγγελματίες οίνου. Στις χώρες όπου εφαρμόζεται το μονοπώλιο στα κρασιά, χρειάζεται χρόνος για να ανακαλύψουν μία νέα περιοχή και συνεχώς αναζητούν ποικιλίες που θα ενδιαφέρουν το αγοραστικό κοινό τους. Ο Κρητικός αμπελώνας κέντρισε το ενδιαφέρον του μονοπωλίου και, όπως επισημαίνεται από το Δίκτυο Οινοποιών, είναι «πολύ ευτυχές το γεγονός ότι ανοίγει ο δρόμος για την παρουσία του στη Νορβηγική αγορά, πόσο μάλλον αφού η τοποθέτηση των κρητικών κρασιών στα ράφια των καταστημάτων του μονοπωλίου θα γίνει εντός του 2023».

Στην ανακοίνωση του Wines of Crete, τονίζεται ότι το κρητικό κρασί γίνεται μέρος του παγκόσμιου οινικού χάρτη και το αναζητούν τόσο οι επαγγελματίες, όσο και οι οινόφιλοι. «Η άνοδος αυτή, όμως, δεν είναι τυχαία. Σε αυτό έχουν συμβάλει καθοριστικά οι στοχευμένες δράσεις που διοργανώνει και συμμετέχει το Wines of Crete. Η συνεχόμενη ομαδική παρουσία των μελών του σε διεθνείς εκθέσεις όπως η Δ.Ε. Prowein και η Δ.Ε. London Wine fair, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και η υλοποίηση του Προγράμματος Προώθησης Οίνων σε τρίτες χώρες, καθώς και η σταθερή προβολή στα social media, προσελκύουν συνεχώς ανθρώπους του χώρου που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν νέες αμπελοοινικές περιοχές» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το Δίκτυο Οινοποιών σκοπεύει να συνεχίσει δυναμικά τις ενέργειες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας αλλά και της φήμης του Κρητικού Αμπελώνα, ενδυναμώνοντας την εικόνα του νησιού ως ενός ποιοτικού οινογαστρονομικού προορισμού.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις