Γιατί αναμένεται να σημειώσει άνοδο κατά 30% με 40% φέτος

Το 30% με 40% αναμένεται να φτάσει η αύξηση στην τιμή του τσίπουρου φέτος σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Στ. Τσικριτζής, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ Λάρισας. Συγκριμένα, η ενεργειακή κρίση και φορολογία αλλάζουν τα δεδομένα στην παραδοσιακή απόσταξη του τσίπουρου με τους άμβυκες, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής του παραδοσιακού αποστάγματος της Θεσσαλίας να αυξάνεται και ως αποτέλεσμα να παίρνει “φωτιά” και η τιμή του στην λιανική.

Γιατί σημειώνεται αύξηση στην τιμή του τσίπουρου; Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου απαντά

«Ο φόρος που καλούμαστε να προκαταβάλουμε για τις 7 ημέρες λειτουργίας στα καζαναριά μας, σχεδόν τριπλασιάζεται. Από τα 580 ευρώ την περσινή χρονιά, φέτος πρέπει να προκαταβάλουμε 1850 ευρώ», εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και πρόσθεσε ότι εάν συνυπολογιστεί και το κόστος της ενέργειας, τότε μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι τα έξοδα πολλαπλασιάζονται.

«Τα περισσότερα καζαναριά καίνε αέριο και κάποια άλλα, ξύλα. Οι μηχανές που χρησιμοποιούμε για το πάτημα των σταφυλιών για να προχωρήσουμε στην απόσταξη του προϊόντος είναι ενεργοβόρες. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι μιλάμε πλέον για εντελώς διαφορετικά οικονομικά μεγέθη στον τομέα της ενέργειας, τα οποία αλλάζουν συνεχώς, δυστυχώς όχι προς το καλύτερο», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, αυτήν την εβδομάδα ανάβουν τα καζαναριά στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Τυρνάβου προκειμένου να παραχθεί το παραδοσιακό απόσταγμα.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπουρο, ούζο, ρακή και τσικουδιά: Ποια είναι η διαφορά τους;

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις