Μπορεί πολλές μάρκες να επιδιώκουν να μοιάζουν ρωσικές, αλλά δεν είναι.

Μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να ξεκινήσουν ένα μποϊκοτάζ στην βότκα, το εθνικό ποτό της Ρωσίας. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί μάταιοι καθώς οι περισσότερες από τις πιο δημοφιλής βότκες της αγοράς δεν παράγονται καν εκεί. Για παράδειγμα, μερικές από τις πιο γνωστές μάρκες βότκας, όπως η Stoli (συντομογραφία του Stolichnaya) και η Smirnoff, είναι ρωσικής καταγωγής αλλά δεν παράγονται πλέον εκεί.

Στην πραγματικότητα, πολλά brands του δημοφιλούς ποτού χρησιμοποιούν τη ρωσική αισθητική στα ονόματά τους και στα σχέδια των ετικετών τους, έτσι ώστε οι άνθρωποι νομίζουν ότι προέρχονται από την Ρωσία, την “πατρίδα της βότκας”. Η Stolichnaya που αποστάζεται στη Λετονία (κάποτε ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης). έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.  Η μάρκα Smirnoff, εν τω μεταξύ, ανήκει στην Diageo με έδρα το Λονδίνο, μια πολυεθνική εταιρεία ποτών.

Η βότκα SKYY παράγεται στις ΗΠΑ από την Campari America, ενώ η Absolut κατάγεται από την Σουηδία. Αν και πρόθυμοι να επιδείξουν τη ρωσική τους κληρονομιά ως απόδειξη της ποιότητας και της αυθεντικότητάς τους, οι κλασικές μάρκες βότκας τώρα προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από την πολιτική της κυβέρνησης Πούτιν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βότκα Stoli η οποία αναγράφει στην αρχική σελίδα του επίσημου site της: Η Ομάδα Stoli υπερασπίζεται την ειρήνη στην Ευρώπη και την αλληλεγγύη με τον ουκρανικό λαό. #LiberateUkraine.”

Κάποιες από τις βότκες που όντως παράγονται στην Ρωσία είναι οι Stolnaya, Starka, Shustov, Russian Standard, Rodnik, Ruskova, Kauffman και Gold Symphony.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις