Αυτά τα δύο ροφήματα δεν θα πρέπει να λείπουν από τις γιορτινές βραδιές σας

Αγχώνεστε για το τι θα κεράσετε τους καλεσμένους σας πριν από το γιορτινό τραπέζι ή ακόμα και φίλους που σας έχουν επισκεφθεί ένα βράδυ την εορταστική περίοδο;

Τα πιο… γιορτινά ροφήματα που πρέπει να βάλεις στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου ή ακόμα και να τα σερβίρεις στις επισκέψεις σου, είναι το Glühwein και το Eggnog!

Το Glühwein είναι το κρασί των Χριστουγέννων, που καταναλώνεται ζεστό. Εχει μια μακρά παράδοση ήδη από τη Ρωμαϊκή εποχή. Σήμερα, αποτελεί παραδοσιακό ποτό του ευρωπαϊκού βορρά, όπως της Γερμανίας.

Το eggnog φημολογείται πως έχει ρίζες από την Βρετανία του 13ου αιώνα, ένα ρόφημα όπου απολάμβαναν οι μοναχοί και περιείχε γάλα, αυγά, μπαχαρικά και λίγο αλκοόλ. Στο πέρασμα των αιώνων το eggnog έφτασε στην Αμερική, όπου καθιερώθηκε ως ένα από τα πλέον διαδεδομένα χριστουγεννιάτικα ποτά.

Παρακάτω σας δίνουμε δύο εξαιρετικές και απλές συνταγές για τα δύο ποτά των Χριστουγέννων από τον σεφ Πέτρο Συρίγο.

Glühwein

Υλικά

1 μεσαίο πορτοκάλι
150 γρ νερό
50 γρ ζάχαρη
10 ολόκληρα γαρίφαλα
2 ξύλα κανέλας
3 αστεροειδής γλυκάνισους
750 ml ξηρό κόκκινο κρασί
Ρούμι ή αμαρέτο, για σερβίρισμα (προαιρετικό)

Εκτέλεση

Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών, αφαιρ
έστε την φλούδα από το πορτοκάλι σε μεγάλες λωρίδες, προσέχοντας να αποφύγετε την λεύκη σάρκα και τις αφήνουμε στην άκρη.
Κάνετε χυμό από το πορτοκάλι και αφήστε το χυμό στην άκρη.
Προσθέστε το νερό με την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και βάλτε να ζεσταθεί μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Μειώστε τη φωτιά και προσθέστε τα γαρίφαλα, την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τις φλούδες πορτοκαλιού και τον χυμό πορτοκαλιού. Σιγοβράστε μέχρι να σχηματιστεί ένα αρωματικό σιρόπι, περίπου 1 λεπτό.
Μειώστε περαιτέρω τη φωτιά και προσθέστε το κρασί.
Αφήστε το να σιγοβράσει για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Σερβίρουμε σε ποτήρια του κρασιού ή μικρές κούπες, προσθέτοντας ένα κ.τ.γ. ρούμι ή Αμαρέτο και γαρνίρουμε με το φλούδα πορτοκαλιού και το γλυκάνισο αν θέλετε.

συνταγή για παραδοσιακό Glühwein

Εggnog

Υλικά

6 κρόκους αυγών
230 γρ ζάχαρη
250 μλ κρέμα γάλακτος
500 μλ γάλα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
ενα κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ελάχιστο γαρίφαλο τριμμένο
½ κ.γ. κανέλα τριμμενη
4 Κ.Σ. Μπράντι
Κανέλα για το πασπάλισμα από πάνω

Εκτέλεση

Χτυπήστε ελαφρά τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη σε ένα μεσαίο μπολ μέχρι να γίνει ελαφρύ και κρεμώδες.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία, συνδυάστε την κρέμα, το γάλα, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλάτι. Ανακατέψτε συχνά έως ότου το μείγμα φτάσει σε σιγοβράσιμο.
Προσθέστε μια μεγάλη κουταλιά ζεστό γάλα στο μείγμα αυγών, χτυπώντας έντονα. Επαναλάβετε, προσθέτοντας μια μεγάλη κουταλιά κάθε φορά, για να μετριάσετε τα αυγά.
Μόλις προστεθεί το μεγαλύτερο μέρος του ζεστού γάλακτος στα αυγά, ρίξτε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα.
Χτυπήστε ελαφρά συνεχώς για λίγα λεπτά, έως ότου το μείγμα πυκνωθεί ελαφρώς (ή μέχρι να φτάσει περίπου τους Θα δέσει περισσότερο καθώς κρυώνει.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε στη βανίλια και το μπράντι.
Ρίξτε το eggnog σε μια κανάτα και καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα.
Ψύξτε μέχρι να κρυώσει. Θα παχύνει καθώς κρυώνει. Εάν θέλετε μια λεπτότερη, εντελώς λεία σύσταση, μπορείτε να προσθέσετε ολόκληρο το μείγμα σε ένα μπλέντερ με 1 ή 2 κουταλιές της σούπας γάλακτος και να το ανακατέψετε μέχρι να γίνει λείο.
Σερβίρετε και πασπαλίζετε με κανέλα
Αποθηκεύστε σπιτικό eggnog στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις