Το δημοφιλές ρωσικό ποτό έγινε στόχος διεθνούς οργής.

Το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ρωσίας, η βότκα, έχει γίνει στόχος διεθνούς οργής έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το New York Times, στο Νιου Χάμσαϊρ της Αμερικής, όπου οινοπνευματώδη ποτά και κρασί πωλούνται μέσω κρατικών καταστημάτων, ο κυβερνήτης Κρις Σουνούνου, Ρεπουμπλικανός, ανακοίνωσε το Σάββατο την απομάκρυνση «Ρωσικής κατασκευής και ρωσικής επωνυμίας οινοπνευματωδών ποτών από τα καταστήματα ποτών και κρασιού μας μέχρι νεωτέρας».

Στο Οχάιο, όπου το κράτος συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικές επιχειρήσεις για την πώληση ποτών, ο κυβερνήτης Mike DeWine, επίσης Ρεπουμπλικανός, ανακοίνωσε τη διακοπή των κρατικών αγορών και πωλήσεων της Russian Standard Vodka. Η Λ. Λουίζ Λούκας, κορυφαίος Δημοκρατικός στη Γερουσία της Πολιτείας της Βιρτζίνια, ζητά «την αφαίρεση όλης της ρωσικής βότκας και οποιωνδήποτε άλλων ρωσικών προϊόντων» από τα σχεδόν 400 κρατικά καταστήματα της Αρχής Ελέγχου Αλκοολικών Ποτών της Βιρτζίνια.

Το συμβούλιο ελέγχου ποτών του Οντάριο, της πιο πυκνοκατοικημένης επαρχίας του Καναδά, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αφαιρέσει «όλα τα προϊόντα που παράγονται στη Ρωσία» από τα περισσότερα από 600 καταστήματά του.

Τα μποϊκοτάζ των εισαγωγών σε περιόδους σύγκρουσης δεν είναι κάτι καινούργιο. Το 2003, για παράδειγμα, η αντίθεση της Γαλλίας στη στρατιωτική δράση υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ οδήγησε ορισμένους Αμερικανούς πολιτικούς να μποϊκοτάρουν το γαλλικό κρασί.

Εάν και η πλειονότητα των εισαγωγών βότκας στην Αμερική δεν προέρχεται από την Ρωσία αλλά από χώρες όπως η Γαλλία, η Σουηδία και η Ολλανδία, πρόκειται για μια συμβολική κίνηση με την οποία οι Αμερικάνοι ηγέτες θέλουν να δείξουν την αντίθεσή τους στην κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις