Οι τελικές τιμές των προϊόντων μειώνονται, με αποτέλεσμα τα προϊόντα που φτάνουν στα ράφια να είναι πιο φτηνά από την προηγούμενη χρονιά

Με την αξία του ευρώ να κυμαίνεται ανάμεσα στα 0,99 σεντς με 1 δολάριο έναντι του αμερικανικού νομίσματος οι εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων φαίνεται να ευνοούνται.

Σιτηρά, βαμβάκι, κομπόστες, ελαιόλαδο, κρασί και φέτα, φαίνεται ότι βελτιώνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα εξαιτίας της πτωτικής τάσης του νομίσματος του ευρώ. Οι τελικές τιμές των προϊόντων μειώνονται, με αποτέλεσμα τα προϊόντα που φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου να είναι πιο φτηνά από την προηγούμενη χρονιά.

Η ζήτηση για τα ευρωπαϊκά αγροτικά εμπορεύματα θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω καθαρά για λόγους ανταγωνιστικότητας, κάτι που ήδη καταγράφεται στα λιμάνια φόρτωσης σιτηρών της Γαλλίας.

Εξαγωγές: Ενισχυμένη η τιμή του βάμβακος

Η κατάσταση που διαμορφώνει το… αδύναμο ευρώ αντανακλάται στην αγορά βάμβακος. Εν προκειμένω, το βαμβάκι με χρηματιστηριακή τιμή στα 115 σεντς/λίμπρα μεταφράζεται σε 90 λεπτά του ευρώ περίπου για το σύσπορο. Η τιμή βάμβακος παρουσιάζεται ενισχυμένη κατά 20% φέτος συγκριτικά με πέρυσι μόνο από τη διαφορά στην ισοτιμία. Συγκεκριμένα, τέτοιο καιρό πέρυσι, το βαμβάκι διαπραγματευόταν στα 94 σεντς η λίμπρα με την αναλογία στο σύσπορο να δίνει τιμή 61 λεπτά το κιλό (η ισοτιμία τότε ήταν 1,18 ευρώ/δολάριο). Με την σημερινή ισοτιμία, η τιμή θα ήταν 73,5 λεπτά του ευρώ.

Ακριβαίνουν οι πρώτες ύλες

Η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών και ιδίως των αγροτικών μπορεί να ενισχύεται, ωστόσο, ο πληθωρισμός καλπάζει. Προϊόντα που εισάγονται στη ζώνη του ευρώ, αλλά αγοράζονται σε δολάρια, όπως είναι για παράδειγμα το πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες, φτάνουν σε πολύ υψηλές τιμές με αποτέλεσμα να αυξάνουν υπερβολικά το κόστος παραγωγής.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις