Τα εδέσματα που θα πρωταγωνιστήσουν.

Την Καθαρά Δευτέρα η παράδοση επιτάσσει τη διαφοροποίηση του μενού. Ενόψει της νηστείας του Πάσχα που ξεκινά από σήμερα, το τραπέζι είναι λιτό κι αποτελείται από νηστίσιμα προϊόντα. Μεστές και ήπιες γεύσεις και φαγητά νόστιμα αλλά χωρίς επιτηδεύσεις θα κατακλύσουν και φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι.

Πρωταγωνιστής, όπως πάντα άλλωστε, θα είναι η φρεσκοψημένη λαγάνα. Τραγανή ή αφράτη ανάλογα με τα γούστα του καθενός, με σουσάμι ή χωρίς, γεμιστή με ελιές ή πιπεριές ή απλή, η λαγάνα θα συνοδεύσει κάθε πιάτο. Ο λευκός ή ροζ ταραμάς με τη σειρά του, θα είναι η ιδανική αλοιφή και το απόλυτο ορεκτικό για να ξεκινήσει το γεύμα.

Τα θαλασσινά επίσης, έχουν την τιμητική τους την Καθαρά Δευτέρα. Γαρίδες, καλαμάρια, σουπιές, μύδια και χταπόδι, σε διάφορες συνταγές και παραλλαγές, ολοκληρώνουν το γεύμα. Τα ψάρια λείπουν από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας όπως και από τη νηστεία που προηγείται του Πάσχα, με μόνη εξαίρεση την 25η Μαρτίου.

Πολλά τραπέζια έχουν ως συνοδευτικό όσπρια και κυρίως φασόλια μαυρομάτικα, ρεβύθια, γίγαντες και φάβα ή διάφορα λαχανικά βραστά, ή τουρσί.

Το γεύμα της Καθαράς Δευτέρας, ολοκληρώνεται με το παραδοσιακό επιδόρπιο του χαλβά. Με σοκολάτα, με αμύγδαλο, με ζάχαρη ή stevia, ο χαλβάς είναι ο λόγος που περιμένουμε να τελειώσουν όλοι το φαγητό για να τον απολαύσουμε.

Λιτό αλλά με μεστές γεύσεις, το σαρακοστιανό τραπέζι περιλαμβάνει όλα τα εδέσματα που περιμένουμε πώς και πώς να γευτούμε την Καθαρά Δευτέρα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις