Ο δείκτης κινήθηκε 0,9% ανοδικά συγκριτικά με τον μήνα Ιανουάριο.

Αύξηση του δείκτη πληθωρισμού για την Ελλάδα σημειώθηκε τον Φεβρουάριο με την τιμή να φτάνει το 6,3%, από το 5,5% που ήταν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Την ίδια στιγμή, έκρηξη σημειώνεται στο κόστος για φυσικό αέριο 154,8% έναντι του Ιανουαρίου του 2021. Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ανατιμηθεί κατά 36%, καύσιμα και λιπαντικά κατά 21,6%. Ο ηλεκτρισμός έχει ανατιμηθεί κατά 56,7%. Αυξήσεις άνω του 15% καταγράφονται σε αρνί-κατσίκι (17,6%), ελαιόλαδο (15,4%), πατάτες 12,3%.

Πληθωρισμός τον Φεβρουάριο: Παρόμοια εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη

Κατά 5,8% αναμένεται να έχουν αυξηθεί οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τον Ιανουάριο είχαν ενισχυθεί κατά 5,1% σε ετήσια βάση. Η Eurostat εκτιμά ότι η ενέργεια θα έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 31,7% έναντι 28,8% του Ιανουαρίου. Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός θα διαμορφωθούν στο 4,1% σε σύγκριση με 3,5% τον περασμένο μήνα, ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και υπηρεσίες θα είναι 3,0% και 2,5% αντίστοιχα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού αναμένονται στη Γαλλία, τη Μάλτα και τη Φινλανδία, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού αναμένονται στη Λιθουανία και την Εσθονία.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις