Επεκτάθηκε και η περιοχή βιολογικής γεωργίας κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτάρια.

Η αγορά βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη συνεχίζει να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς αφού το 2020 αυξήθηκε κατά 15% φτάνοντας τα 52 δισ. ευρώ, ενώ και η βιολογική γεωργική γη έχει επίσης αναπτυχθεί. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τη βιολογική γεωργία στην Ευρώπη ήταν διαθέσιμα στη στατιστική επετηρίδα «The World of Organic Agriculture», η οποία παρουσιάστηκε σε μια εικονική εκδήλωση BIOFACH στις 15 Φεβρουαρίου.

Η περιοχή βιολογικής γεωργίας επεκτάθηκε κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτάρια, αφού το 2020, 17,1 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήθηκαν βιολογικά στην Ευρώπη και 14,9 εκατομμύρια εκτάρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με σχεδόν 2,5 εκατομμύρια εκτάρια, η Γαλλία είναι πλέον ο νέος ηγέτης, ακολουθούμενη από την Ισπανία (2,4 εκατομμύρια εκτάρια) και την Ιταλία (2,1 εκατομμύρια εκτάρια).

Ταυτόχρονα, καταγράφηκαν σχεδόν 420.000 παραγωγοί βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη και σχεδόν 350.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ιταλία να είναι η χώρα με τις περισσότερες φάρμες (71.590).

Σημαντική ανάπτυξη της λιανικής πώλησης αγροτικών προϊόντων

Οι λιανικές πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη ανήλθαν συνολικά σε 52 δισ. ευρώ και 44,8 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ενιαία αγορά βιολογικών προϊόντων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (49,5 δισεκατομμύρια ευρώ). Η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη αγορά βιολογικών προϊόντων είναι η Γερμανία (15,0 δισ. ευρώ).

Η ευρωπαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων σημείωσε πολύ ισχυρή ανάπτυξη 15% το 2020. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη σημειώθηκε στη Γερμανία (22,3%). Τη δεκαετία 2011-2020, οι λιανικές πωλήσεις υπερδιπλασιάστηκαν στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα στοιχεία της αγοράς για το 2020, με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης σε πολλά μέρη, πολύ υψηλότερα από ό,τι στο παρελθόν, δείχνουν ότι η πανδημία είχε θετικό αντίκτυπο στην αγορά βιολογικών προϊόντων. Οι λόγοι για αυτό ήταν ότι οι άνθρωποι έτρωγαν περισσότερο στο σπίτι και τα ζητήματα της υγείας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής έγιναν πιο σημαντικά.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα για βιολογικά τρόφιμα

Στην Ευρώπη συνολικά, οι καταναλωτές ξόδεψαν 63 ευρώ ανά άτομο για βιολογικά τρόφιμα το 2020 και 102 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατά κεφαλήν καταναλωτική δαπάνη για βιολογικά τρόφιμα υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2011 και 2020. Το 2020, οι Ελβετοί δαπάνησαν τα περισσότερα σε βιολογικά τρόφιμα (418 ευρώ).

Από το κτήμα απευθείας στο τραπέζι μας

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις