Ιδιαίτερα αυξημένο το κόστος παραγωγής - Φόβος για μειωμένες πωλήσεις

Τα 1.250 ευρώ τον τόνο έχουν ήδη αγγίξει οι τιμές στις ιχθυοτροφές σημειώνοντας υψηλό  12ετίας. Πέρυσι, οι τροφές της ιχθυοκαλλιέργιας είχαν φτάσει τα 1.150 ευρώ τόνο κάνοντας τις τιμές που κυριαρχούν στον κλάδο έως και το 2020 να φαντάζουν μακρινές.

Η αιτία αυτής της αύξησης δεν είναι άλλη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει προκαλέσει διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και ζήτηση στις συγκεκριμένες πρώτες ύλες (ιχθυέλαιο και ιχθυάλευρο) οι οποίες εισάγονται από το Περού, τη Δανία και την Αφρική.

Πέρυσι οι πωλήσεις τροφών παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το 2020 και ανήλθαν στους 290.000 τόνους ενώ εφέτος εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στους 300.000 τόνους. Στην Ελλάδα υπάρχουν 8 παρασκευαστές ιχθυοτροφών, τρεις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών που κατέχουν ή συμμετέχουν σε εταιρείες παρασκευής ιχθυτροφών ενώ υπάρχει και μια εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή ζωοτροφών και έχει στην ιδιοκτησία της και μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας.

Σε ότι αφορά την παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου, σύμφωνα με την 8η Ετήσια Έκθεση Υδατοκαλλιέργειας που εξέδωσε η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), αυτή αναμένεται να αγγίξει εφέτος τους 127.000 τόνους από 125.500 τόνους που ήταν το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές στις ιχθυοτροφές αντιπροσωπεύουν το 57-59% του κόστους παραγωγής του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας και η αύξησή τους σηματοδοτεί αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις και τον ισολογισμό των εταιρειών.

Διαβάστε επίσης: 

Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Ρεκόρ δεκαετίας στις πωλήσεις

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις