Χρηματοδοτήσεις ύψους 500 εκ. ευρώ για τις ελληνικές startups το 2021.

Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις άντλησαν επενδύσεις ρεκόρ το 2021 προσελκύοντας περισσότερα από 500 εκ. ευρώ σε χρηματοδότηση, θέτοντας τις βάσεις για ένα νέο κύμα δημόσιων προσφορών από τους επιχειρηματίες υψηλής τεχνολογίας της Ελλάδας και επιβεβαιώνοντας περαιτέρω τον ρόλο της χώρας ως περιφερειακού κόμβου καινοτομίας.

Σύμφωνα με έκθεση της πλατφόρμας συμβούλων startup και καινοτομίας Found.ation, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το EIT Digital, το νέο κεφάλαιο φέτος σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ σημειώθηκε ρεκόρ επακόλουθων επενδύσεων. Συνολικά, οι 10 κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν φέτος 397 εκατ. ευρώ – υπερτριπλάσιο από το ποσό που συγκεντρώθηκαν πέρυσι – ενώ ο αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος ήταν περίπου 70, 30% περισσότερο από πέρυσι.

Την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα ζωντανό οικοσύστημα startup που έχει τραβήξει την προσοχή των μεγάλων πολυεθνικών. Ταυτόχρονα, οι προσπάθειες της χώρας να αναβαθμίσει την ψηφιακή υποδομή και την πρόσβαση – από τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έως την ανάπτυξη ενός νέου δικτύου 5G – συνέβαλαν στην καθιέρωση της Ελλάδας ως τεχνολογικού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το 2017, η Ελλάδα ξεκίνησε επίσης την πρωτοβουλία δημόσιου-ιδιωτικού Equifund, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στη χρηματοδότηση πολλά υποσχόμενων ελληνικών startups. Με βάση αυτή την πρωτοβουλία, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παράσχει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ σε περαιτέρω χρηματοδότηση για την υποστήριξη του οικοσυστήματος startup της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότερες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις – σχεδόν το 70% – επικεντρώνονται σε εφαρμογές B2B, κυρίως στους τομείς των βιοεπιστημών, του λιανικού εμπορίου και της γεωργίας. Ωστόσο, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων που επικεντρώνονται επίσης στη ναυτιλιακή τεχνολογία και τη βαθιά τεχνολογία, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί το 2022.

Πηγή: Enterprise Greece

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις