Η ακρίβεια και οι πληθωριστικές πιέσεις στρέφουν όλο και περισσότερους καταναλωτές στα προϊόντα που παράγονται για λογαριασμό των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και φέρουν συνήθως το εμπορικό τους σήμα

Της Ρομίνας Νικηφόρου

Αυξημένες κατά 11,2%, σε σχέση με πέρσι, εμφανίζονται οι πωλήσεις σε αξία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στα σούπερ μάρκετ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων IRI, το μερίδιό τους διαμορφώνεται στο 15,9% το πρώτο 8μηνο του έτους.

Η ακρίβεια και οι πληθωριστικές πιέσεις στρέφουν όλο και περισσότερους καταναλωτές στα προϊόντα που παράγονται για λογαριασμό των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, φέρουν συνήθως το εμπορικό τους σήμα και πωλούνται φθηνότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα επώνυμα. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι τα προϊόντα αυτά υφίστανται σε μεγαλύτερο ποσοστό ανατιμήσεις, εντούτοις φαίνεται ότι τα προτιμουν αρκετοί καταναλωτές, καθώς παραμένουν οικονομικότερες επιλογές συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Πότε καταγράφηκε μερίδιο-ρεκόρ

Το μερίδιο – ρεκόρ για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα καταγράφηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα το 2014 όταν έφτασε το 19% ενώ το 2013 βρισκόταν στο 18,3%.

Σε σύγκριση ωστόσο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο όπου τα μερίδια αυτά είναι αρκετά υψηλότερα, στη χώρα μας τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, δεν καταλαμβάνουν συνήθως μεγάλο «χώρο» στο καλάθι του σούπερ μάρκετ. Παρατηρείται ωστόσο σε περιόδους οικονομικής κρίσης και πληθωριστικών πιέσεων οι καταναλωτές να «στρέφονται» εκεί προκειμένου να περιορίσουν τις δαπάνες στα είδη βασικής ανάγκης.

Πρόσφατη έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε τυχαίο δείγμα 1.500 νοικοκυριών έδειξε μάλιστα ότι το 31,8% των προϊόντων που αγοράζουν οι καταναλωτές από τα σούπερ μάρκετ είναι ιδιωτικής ετικέτας. Ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας.

Όσο μάλιστα οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν, στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως η συγκεκριμένη τάση από τους καταναλωτές θα διατηρηθεί.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις