Αυξήσεις έως 20% αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές του νέου χρόνου σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του foodlife θα αφορούν τουλάχιστον 20 κατηγορίες προϊόντων και αναμένεται να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές έως το τέλος Ιανουαρίου, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους τα καταστήματα τροφίμων. Ανατιμήσεις που οφείλονται στην πλειονότητά τους στην ραγδαία άνοδο του ενεργειακού κόστους, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων τόσο των παραγωγικών όσο και των εμπορικών επιχειρήσεων. Παράλληλα η άνοδος των τιμών στα καύσιμα, αυξάνει σημαντικά το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, το οποίο μετακυλίεται στις τιμές λιανικής πώλησης, δηλαδή στους καταναλωτές.

Αναλυτικότερα, στην λίστα των ανατιμήσεων που θα γίνουν από τις αρχές του νέου έτους, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής προϊόντα: Προϊόντα  προσωπικής περιποίησης (20%), αλεύρι (5%-20%), είδη ζαχαροπλαστικής (20%),  καφές (3%-10%), ρύζι Αμερικής (8%), σοκολάτες, ζαχαρώδη (5%-7%), μαρμελάδες (4%-10%),  ελιές (5%), κονσέρβες (5%), ξύδι (8%), βρεφικό γάλα (4%), γλυκά κουταλιού (4%-10%), σαπούνι (4%), αφρόλουτρο (7%), κρασιά (3%-10%), πατατάκια (4,5%), μπαταρίες (8%), δημητριακά (έως 6%), φρυγανιές (5,5%). Σύμφωνα με εκπροσώπους του λιανεμπορίου η λίστα με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς καθημερινά καταφθάνουν στα καταστήματα λιανικής ανατιμημένα τιμολόγια. 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις