Τα αποθέματα των επιχειρήσεων σε ορισμένα προϊόντα έχουν περιορισθεί σημαντικά.

Περιορισμό στην αγορά ηλιέλαιο και αλεύρων βάζουν πλέον ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ προκειμένου να διατηρήσουν τα αποθέματα τους σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την επιβολή πλαφόν σε ηλιέλαιο, ζάχαρη, αλεύρι και γάλα εβαπορέ στα ηλεκτρονικά καταστήματα ορισμένων σούπερ μάρκετ.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του FoodLife τα αποθέματα των επιχειρήσεων έχουν περιορισθεί σημαντικά σε προϊόντα όπως το ηλιέλαιο και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει ακόμη και πρόβλημα επάρκειας.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε σχετική τροπολογία με βάση την οποία οι εμπορικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να δηλώνουν με συγκεκριμένη χρονική προθεσμία στην πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων όλες τις ποσότητες τροφίμων όπως σιτάρι ή σιμιγδάλι, φυτικών ελαίων, αλεύρων σιταριού ή σιμιγδαλιού, αλεύρια δημητριακών και άλλα προϊόντα, όπως ζωοτροφές και λιπάσματα. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Με την συγκεκριμένη απόφαση η κυβέρνηση στοχεύσει στον περιορισμό φαινομένων αισχροκέρδειας αλλά και στην ακριβή καταγραφή των αποθεμάτων της χώρας στα βασικά αγαθά που επηρεάζονται από την παύση των εξαγωγών από την Ουκρανία και την Ρωσία, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές ελλείψεις.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις