Αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία από τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, δηλώνουν οι CEOs.

Νέα εμπόδια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον χώρο της οικονομίας της χώρας γεγονός που κάνει τους CEOs απαισιόδοξους αναφορικά με την ανάκαμψη,  όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.540 Διευθύνοντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP.

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, οι ανοδικές τάσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα είναι παράγοντες τροφοδότησης των πληθωριστικών πιέσεων. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει στασιμότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις και πτώση του δείκτη στις μικρομεσαίες και πολύ μεγάλες.

Παράλληλα το 60% των CEOs δήλωσαν με βεβαιότητα ότι οι ανατιμήσεις και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ζητήματα που απαιτούν σίγουρα πρόσθετες δράσεις από τις επιχειρήσεις. Ωστόσο το 39% των CEOs συμφωνούν μεν ότι θα πρέπει να αναληφθούν τέτοιες δράσεις αλλά σε κάποιο βαθμό, ενώ μόνο το 1% των CEOs πιστεύουν ότι δεν απαιτούνται πρόσθετες δράσεις.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), κ. Βασίλη Ραμπάτ δήλωσε:

«Ανακόπηκε η ανοδική πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος στο 4ο τρίμηνο του 2021. Η κάμψη του δείκτη οφείλεται κατά ένα μέρος στην συγκρατημένη υποχώρηση της αισιοδοξίας μεταξύ των CEOs λόγω της εμφάνισης της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, ενώ η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της ενδεχομένως να επιβραδύνει την πορεία της Ελληνικής οικονομίας προς την ανάκαμψη. Παράλληλα τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο διεθνές εμπόριο λόγω της εφοδιαστικής αλυσίδας θα επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό αρνητικά και την Ελλάδα με ενδεχόμενες ελλείψεις και πιέσεις για ανατιμήσεις σε διάφορα αγαθά, οι οποίες με την σειρά τους αναμένεται να ενισχύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις