Αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών έως 17% αναμένονται τον Φεβρουάριο.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Προ των πυλών βρίσκεται νέο κύμα ακρίβειας σε δεκάδες βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, σε ποσοστό έως 20%. Ανατιμήσεις πολλές από τις οποίες θα περάσουν τον Φεβρουάριο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προκαλώντας ένα ακόμη πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Την ίδια στιγμή με τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές της χώρας να δείχνει υπό το μηδέν «φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης. 

Ανατιμήσεις τον Φεβρουάριο: Ποια τρόφιμα θα ακριβύνουν 

Όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το foodlife, προϊόντα και υπηρεσίες αναμένεται να ανατιμηθούν σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από το ποσοστό του πληθωρισμού, που τον Δεκέμβριο ανήλθε στο 5,1%. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα αυξηθούν, μεταξύ άλλων, οι τιμές στα εξής προϊόντα: απορρυπαντικά (17%)κονσέρβες (15%), ελαιόλαδο (έως 12%), καθαριστικά (9%), τυποποιημένα τρόφιμα (8,5%), δημητριακά (8,5%), ξηροί καρποί (6%), αφεψήματα (6%), φρέσκοι χυμοί (6%), αναψυκτικά (6%), αλουμινόχαρτο (6%), υγρό πιάτων (6%), ρύζι (5%), καφές (5%), σοκολάτες (5%), χαρτικά  (5%), αλάτι (5%), σαπούνια (4,5%),μπισκότα (4%),αλλαντικά (4%),φρυγανιές (3%) και ψωμί του τοστ (1,5%).

Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Δεκέμβριος 2020-2021) η αύξηση του φυσικού αερίου σε ετήσια βάση ανέρχεται στο 135,7%, στο ηλεκτρικό ρεύμα 45% και στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 34,1%. Σημειώνεται, ωστόσο ότι η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερη τις τελευταίες ημέρες, με την τιμή του Μπρεντ να «φλερτάρει» με τα 90 δολάρια το βαρέλι. Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για να βάλει «φρένο» στην ακρίβεια ενώ οι ελεγκτικές Αρχές πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους για να εντοπισθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.   

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις