Η διαχείριση της υγείας των εκτρεφόμενων ψαριών, η  βιοποικιλότητα και η κοινωνική υπευθυνότητα στις υδατοκαλλιέργειες στο επίκεντρο

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε υβριδικά η «4η Ανοικτή Ημέρα Υδατοκαλλιέργειας 2022», στο Συνεδριακό Κέντρο ΤΑΥ, στο Μεσολόγγι, η οποία διοργανώθηκε από το Tμήμα Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Η εκδήλωση αυτή υποστηρίζεται κάθε χρόνο από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και γίνεται σε συνδυασμό με ανάλογες δράσεις στη Μεσόγειο, με στόχο να γίνει γνωστή η δραστηριότητα της υδατοκαλλιέργειας στο ευρύ κοινό.

Τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας ήταν οι καινοτόμες προσεγγίσεις (R&D) του κλάδου, η διαχείριση της υγείας των εκτρεφόμενων ψαριών, η  βιοποικιλότητα και η κοινωνική υπευθυνότητα στις υδατοκαλλιέργειες. Την ΕΛΟΠΥ εκπροσώπησαν η Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, και η Κατερίνα Λύτρα, Κτηνίατρος-Ιχθυοπαθολόγος και Επιστημονική Σύμβουλος της Οργάνωσης, η οποία παρέθεσε ομιλία με θέμα «Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια – Εφαρμογές και Μύθοι».

Η Ισμήνη Μπογδάνου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της με θέμα «Η κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη ως πυλώνας καταξίωσης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας» σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι στρατηγικός στόχος  της ΕΛΟΠΥ να δημιουργεί θετικό πρόσημο στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται τα Μέλη της με καινοτόμες, αποτελεσματικές και υπεύθυνες δράσεις κοινωνικού περιεχομένου, ενισχύοντας τους δεσμούς με τις κοινότητες και βελτιώνοντας την ευμάρεια των κατοίκων. Έτσι, δεν περιοριζόμαστε μόνο στην παροχή ψαριών, σε σταθερή βάση, σε Κοινωνικά Παντοπωλεία και Οίκους Ευγηρίας, αλλά επιπλέον υποστηρίζουμε τοπικά αθλητικά σωματεία και διοργανώσεις, προσφέρουμε δωρεάν μαστογραφίες σε όλες τις εργαζόμενες του κλάδου, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οργανώνουμε καθαρισμούς λιμανιών και υλοποιούμε μια σειρά από ενημερωτικές δράσεις για τις ευκαιρίες απασχόλησης που υπάρχουν στην ιχθυοκαλλιέργεια, με στόχο να προσεγγίσουμε τόσο τους νέους όσο και περισσότερες γυναίκες.».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις