Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι τιμές στην Ελλάδα, στη 10 θέση η χώρα μας

Πληθωρισμός 7,5% καταγράφεται στο νωπό κρέας και αντίστοιχα 15,7% στο νωπό βόειο κρέας στη χώρα μας.

Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, διαμορφώνεται στο 4,5% και 11,8% αντίστοιχα, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 10η θέση. Η Γαλλία καταγράφει την χαμηλότερη αύξηση με 6% ενώ η Ολλανδία την υψηλότερη αύξηση με 29,8%.

Οι αυξημένες τιμές στην ΕΕ αποδίδονται αφενός στη μείωση της παραγωγής καθώς το 2023 παρήγαγε σχεδόν 6,4 εκατομμύρια τόνους βόειου και μοσχαρίσιου κρέατος, περίπου 3,8 % λιγότερο σε σχέση με το 2022. Την ίδια στιγμή οι αυξημένες τιμές ζωοτροφών, ενέργειας, μεταφορών και κανονιστικής συμμόρφωσης ανεβάζουν το κόστος εκτροφής και επεξεργασίας, το οποίο μετακυλίεται στις τελικές τιμές του βόειου κρέατος.

Παρατηρούνται τέλος μεταβολές στις εμπορικές ροές καθώς οι εξαγωγές βόειου κρέατος της ΕΕ έχουν αυξηθεί (ιδίως προς χώρες όπως η Τουρκία και η Αλγερία), ενώ η αύξηση των εισαγωγών παραμένει σχετικά περιορισμένη. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση υψηλών τιμών στην εσωτερική αγορά.

Η ανοδική πορεία των τιμών (ανά 100 κιλά) αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στον παρακάτω πίνακα με την ενδεικτική τιμή παραγωγού Ευρωπαϊκής Ένωσης για βόιο κρέας.

Πηγή: Eurostat

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις