Ο Ailimpo χαιρέτισε την απόφαση της Ε.Ε. να ενισχύσει τους ελέγχους στις εισαγωγές λεμονιών από την Τουρκίας.

Ο Ailimpo περιέγραψε τα πρόσφατα γεγονότα ως «μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, η οποία επιβεβαιώνει τις ελλείψεις του τουρκικού επίσημου συστήματος ελέγχου σχετικά με την εμπορία και τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων».

Από τις 23 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε τον επίσημο έλεγχο των τουρκικών λεμονιών στο 20% (προηγουμένως πραγματοποιούνταν μόνο τυχαίοι έλεγχοι χωρίς ελάχιστο ποσοστό), έτσι ώστε ένα στα πέντε φορτηγά τουρκικών λεμονιών που εισέρχονται στην ΕΕ θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους για ανάλυση φυτοφαρμάκων.

Ανακοινώνοντας την κίνηση, η Επιτροπή είπε ότι «στην περίπτωση αποστολών λεμονιών από την Τουρκία, τα δεδομένα που προκύπτουν από κοινοποιήσεις στο RASFF και πληροφορίες για επίσημους ελέγχους που διενεργούνται από τα κράτη μέλη υποδεικνύουν την εμφάνιση νέων κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, λόγω πιθανής μόλυνσης από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οποία απαιτούν υψηλότερο επίπεδο επίσημων ελέγχων».

Ο Ailimpo είπε ότι η απόφαση ήταν απαραίτητη για να «υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ευρωπαίων καταναλωτών και να ενισχύσει τη θέση των ισπανικών λεμονιών που παράγονται με τα υψηλότερα πρότυπα εγγύησης».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις