Ευοίωνες οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αναβαθμίζει το outlook της χώρας από «σταθερό» σε «θετικό», διατηρώντας στο επίπεδο ΒΒ την πιστοληπτική της ικανότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε, βραχυπρόθεσμος κίνδυνο για την ελληνική οικονομία παρά τις θετικές προοπτικές που παρουσιάζει,  συνιστά η ισχύουσα κρίση εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Η έξαρση των κρουσμάτων της νόσου σε συνδυασμό με την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον και τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για να αναστείλει το κύμα της πανδημίας, ενδέχεται να πλήξουν σημαντικά την οικονομία της χώρας.

Συγχρόνως, ο οίκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει  ότι τυχόν κωλυσιεργίες ως προς την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που προβλέπονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενδέχεται να επηρεάσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις του.

Η πέραν των προσδοκιών ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, επισημαίνεται ότι θα επιφέρει δραστική μείωση του δημοσίου χρέους, ταχύτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί. Ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη της οικονομίας  το νέο έτος όσο και για το 2023 θα ανέλθει σε ποσοστό 4,1 %., ενώ προβλέπει ανάπτυξη σε ποσοστό 8,3 % για το 2021.

Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και η μείωση του δημοσίου ελλείμματος θα έχουν σα συνέπεια την υποχώρηση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ σε ποσοστό 190,3% για το 2022 και στο 185,3%  για το 2023.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις