Όσο οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται τόσο μεγαλώνει το κόστος παραγωγής για την βιομηχανία τροφίμων

Οι υπερβολικά υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη ανεβάζουν τις τιμές όλων των ειδών για τις οποίες χρησιμοποιείται ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, μια τάση που πιθανότατα θα τροφοδοτήσει περαιτέρω πληθωρισμό. Σε μια σχετική έκθεση, το Bloomberg σημείωσε ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να ξεπερνά το 13% φέτος, με το ένα τρίτο των νοικοκυριών να πρέπει να ξοδεύουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους στην ενέργεια.

Στην ηπειρωτική Ευρώπη, τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. «Είτε πρόκειται για καφέ είτε για παραγωγή ζάχαρης, οι εταιρείες μέχρι στιγμής μιλούν μόνο για την αύξηση των πρώτων υλών», δήλωσε στο Bloomberg η Kona Haque, επικεφαλής έρευνας για την εταιρεία εμπορευμάτων ED&F Man. «Νομίζω ότι τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται. Αυτός ο χειμώνας θα αλλάξει το παιχνίδι και το κόστος επεξεργασίας πιθανότατα θα αυξηθεί».

«Είμαστε πλέον πέρα ​​από τα όρια της οικονομικής προσιτότητας για πολλούς βιομηχανικούς χρήστες και μπορεί να δούμε συναγερμούς ύφεσης να χτυπούν σύντομα», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy Kaushal Ramesh στους FT πριν από δύο εβδομάδες σε σχόλια σχετικά με την τελευταία αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου μετά τη μείωση της Ρωσίας.

Πράγματι, η έκθεση του Bloomberg σημειώνει ότι οι υπερβολικές τιμές ενέργειας αναγκάζουν ορισμένους παραγωγούς φυτικών ελαίων να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός Ευρώπης αναζητώντας χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Θα μπορούσε να επιδεινωθεί και για τις τιμές των τροφίμων, εάν η Ευρώπη χρειαστεί να καταφύγει στον ενεργειακό περιορισμό σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα. Σύμφωνα με την έκθεση του Bloomberg, ορισμένα εργοστάσια τροφίμων ενδέχεται να χρειαστεί να κλείσουν καθώς οι κυβερνήσεις δίνουν προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια των νοικοκυριών.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις