Σε διαρκή τροχιά ανάπτυξης βρίσκονται οι ανέπαφες συναλλαγές μέσα από σύγχρονα τερματικά και Android συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ 

Του Δημήτρη Χριστούλια  

Σημαντική αύξηση σημειώνουν στην χώρα μας οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ακόμη και εάν πρόκειται για αγορές μικρής αξίας. Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου 2024 επεκτείνεται η χρήση POS σε 35 δραστηριότητες της Eλληνικής Οικονομίας, όπως μεταξύ άλλων, σε περίπτερα, ταξί, λαϊκές αγορές και θέατρα.

Στη σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών συμβάλει και η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Όπως αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Έκθεση Ηλεκτρονικού Εμπορίου, οι διαδικτυακές πωλήσεις παρουσιάζουν αύξηση 8% με 10% ετησίως, με αποτέλεσμα από τα 7,5 δισ. ευρώ το 2019 να εκτιμάται ότι φέτος θα ανέλθουν στα 17,33 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας κατά 7,9% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) από 7,5% το 2022.

Αύξηση πωλήσεων για επιχειρήσεις που διαθέτουν POS

Το 2024 όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα διαθέτουν POS, πραγματοποιώντας μέσα από αυτά όλο και μεγαλύτερο ποσοστό από τις συνολικές τους ετήσιες πωλήσεις. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα της VISA αναφέρει ότι 3 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν POS αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους μετά την υιοθέτηση ψηφιακών πληρωμών.

Η επιλογή των κατάλληλων POS, συμβάλει καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης. Η ευκολία, η ασφάλεια και η ταχύτητα  που προσφέρουν οι ανέπαφες συναλλαγές αποτελούν σημαντικά  πλεονεκτήματα, κερδίζοντας με διαφορά  την προτίμηση των καταναλωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές πραγματοποιούν καθημερινά ανέπαφες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google, η Samsung και η Apple επενδύουν στις ανέπαφες συναλλαγές, με τα δικά τους ψηφιακά πορτοφόλια (wallets) – contactless payments.

Οφέλη για τις επιχειρήσεις

Συνεπώς γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από την επιλογή σύγχρονων και αξιόπιστων POS. H Worldline είναι η 1η εταιρεία στην Ευρώπη και η 4η σε παγκόσμιο επίπεδο στη διαχείριση ηλεκτρονικών πληρωμών με κάρτες και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες.

Η Worldline Greece είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στην Ελλάδα για την αποδοχή και εκκαθάριση πληρωμών με κάρτες, προσφέροντας ολοκληρωμένες, ασφαλείς και ανταγωνιστικές λύσεις σε πάνω από 130.000 επιχειρήσεις για τα φυσικά και τα online καταστήματά τους.

Συνεργάζεται με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πολλούς και σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως της λιανικής, του τουρισμού, των gaming & media, των ασφαλειών, της ενέργειας καθώς και της καφεστίασης. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα, την εμπιστεύτηκαν περισσότερες από 10.000 νέες επιχειρήσεις.

Μετατρέποντας Android συσκευές σε POS

Η Worldline Greece, προσφέρει προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας και υπηρεσίες που ενισχύονται και αναβαθμίζονται με νέες δυνατότητες με στόχο να καλύπτουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων.

*Smart POS app: Μετατρέπει οποιαδήποτε Android συσκευή σε τερματικό χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό. Δηλαδή για παράδειγμα, μέσα από ένα κινητό Android μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Μία λύση που υποστηρίζει ανέπαφες πληρωμές εν κινήσει, κάθε στιγμή και οπουδήποτε, αποδέχεται όλες τις ανέπαφες συναλλαγές, Visa και Mastercard κάρτες με τεχνολογία EMV και όλα τα ψηφιακά πορτοφόλια Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay και Garmin Pay.

Είναι μια πιστοποιημένη υπηρεσία  από Visa και Mastercard, με τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας ενώ δεν αποθηκεύονται τα ευαίσθητα δεδομένα του καρτούχου στην Android συσκευή. Η αποδοχή κάθε ποσού γίνεται με την ασφάλεια του δυναμικού πληκτρολογίου, pin on glass, τεχνολογία που μεταβάλλει  τη θέση και το μέγεθος των αριθμών κάθε φορά που ζητείται PIN.

Υποστηρίζει εφάπαξ αγορά, ολική ή μερική επιστροφή ποσού και ακύρωση συναλλαγής, άτοκες δόσεις και φιλοδώρημα ενώ υπάρχει και δυνατότητα διασύνδεσης με ταμειακά συστήματα.

Απεριόριστοι χρήστες

Πρόκειται για ένα POS που είναι συμβατό με απεριόριστους χρήστες, με Android συσκευές κινητό, tablet ή PDA χωρίς ανάγκη επιπλέον εξοπλισμού. Βασική προϋπόθεση, η συσκευή να διαθέτει λειτουργικό Android 10.0+, τεχνολογία NFC και πρόσβαση στο Google Play.

H τεχνολογία NFC (Near Field Communications) αφορά την ασύρματη μετάδοση δεδομένων σε απόσταση μικρότερη από τα 10 εκατοστά χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Ορισμένα Smartphones και Smartwatches έχουν πλέον τεχνολογία NFC που δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να ψηφιοποιήσει το πορτοφόλι του και να κάνει ανέπαφες πληρωμές.

Με το Smart POS Scanner, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να σκανάρουν QR Codes ή Barcodes ώστε να μπορούν να αντιστοιχήσουν κάθε συναλλαγή με τον μοναδικό κωδικό που έχουν επιλέξει.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ελληνικού ή αγγλικού μενού, εύκολη πληρωμή σε 3 μόνο βήματα, άμεσος έλεγχος και διαχείριση της συναλλακτικής καθημερινότητας με το διαχειριστικό εργαλείο Merchant Portal.

Νέες δυνατότητες και υπηρεσίες

Στις νέες δυνατότητες του Smart POS app περιλαμβάνονται οι άτοκες δόσεις από 1 έως 48 δόσεις με κάρτες Εurobank και από 1 έως 36 δόσεις με κάρτες άλλων τραπεζών. Το φιλοδώρημα μπορεί να πληρώνεται είτε ως ένα χρηματικό ποσό είτε ως ποσοστό επί του συνολικού λογαριασμού ενώ η υπηρεσία Άμεσης Μετατροπής Νομίσματος (DCC) διαθέτει 24 διαθέσιμα νομίσματα, μια υπηρεσία που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.

Smart POS Scanner

Για επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν κωδικούς Reference Label, όπως για παράδειγμα αριθμό παραγγελίας, αριθμό συμβολαίου, κωδικό παραλαβής κ.λ.π. για εύκολο reconciliation στον κλάδο των ταχυμεταφορών και ασφαλιστικών πρακτορείων.

Ανοιχτή Πληκτρολόγηση

Πρόκειται για μια υπηρεσία για συναλλαγές εξ αποστάσεως, μέσω τηλεφώνου ή e-mail,  χωρίς τη φυσική παρουσία του πελάτη. Μια υπηρεσία που διευκολύνει τις συναλλαγές και διευρύνει την πελατειακή βάση σε απομακρυσμένες περιοχές.

Προέγκριση και Ολοκλήρωση Προέγκρισης

Επίσης δίνεται η δυνατότητα προέγκρισης, δηλαδή η δέσμευση ποσού στη κάρτα του πελάτη για μία συναλλαγή που θα ολοκληρωθεί σε δεύτερο χρόνο και η υπηρεσία ολοκλήρωσης της προέγκρισης, δηλαδή η δυνατότητα ολικής ή μερικής αποδέσμευσης του ποσού και  αντίστοιχης χρέωσης της  κάρτας του πελάτη.

Η δυνατότητα προέγκρισης και ολοκλήρωση προέγκρισης αποτελεί ειδικό προνόμιο, το οποίο αποδίδεται μόνο σε επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους αιτιολογεί τη χρήση του, όπως σε ξενοδοχεία και καταλύματα, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και σκαφών ενώ επιπλέον μπορεί να δοθεί ως extra προνόμιο σε κεντρικές συνεργασίες.

Επίσης, διευκολύνει τις συναλλαγές και εξασφαλίζει τις επιχειρήσεις ως εγγύηση πληρωμής οφειλών για ζημίες και επιπρόσθετα κόστη που μπορεί να προκύψουν σε δεύτερο χρόνο.

Λύσεις για όλους τους επαγγελματίες

*Φυσικά καταστήματα: Πληρωμές στο ταμείο ή εν κινήσει με νέας γενιάς τερματικά Android (285k POS).

*On line: Ολοκληρωμένες λύσεις πληρωμών online με ή χωρίς e-shop (17k e-Commerce).

*Πληρωμές λογαριασμών: Ολοκληρωμένες υπηρεσίες για πληρωμές λογαριασμών, που είναι διαθέσιμες στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και Worldbridge.

*Υπηρεσία Άμεσης Μετατροπής Νομίσματος: Για κατόχους καρτών εκτός ευρωζώνης, δίνεται η δυνατότητα να πληρώσουν στο νόμισμα της κάρτας τους. Σημειώνεται ότι το 2023 οι συγκεκριμένες συναλλαγές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.

*Αυτόματοι πωλητές: Πληρωμές σε φυσικά σημεία χωρίς να χρειάζεται φυσική παρουσία πωλητή στο σημείο της συναλλαγής. Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι διαθέσιμη υπηρεσία στα Malls της LAMDA Development και στα ACS Smart Lockers.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://worldline.com/el-gr/home/main-navigation/solutions/merchants/acquiring-solutions/smart-pos.html

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις