Τι είναι η επικίνδυνη αφλατοξίνη Β1 που εντοπίστηκε - Οι καταναλωτές καλούνται να μην καταναλώσουν αυτά τα προϊόντα

Ανακαλούνται με απόφαση του ΕΦΕΤ βιολογικές ρυζογκοφρέτες  από την ελληνική αγορά για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε α’ ύλη (ρύζι) στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση του συγκεκριμένου προϊόντος από τις βέλγικες εταιρείες «Continental Bakeries Belgium» και «Lima natuurvoeding NV» και προχώρησε στην ανάκλησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες ρυζογκοφρέτες διακινούνται στην ελληνική αγορά από τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και ΑΒ Βασιλόπουλος.

Σε συνέχεια περαιτέρω διερεύνησης από την Περιφερειακή Δ/νση Αττικής του ΕΦΕΤ τα εμπλεκόμενα προϊόντα έχουν ως κάτωθι:

Α) το προϊόν με εμπορική ονομασία «BRINK ORG RICE CAKES SALT & SESAME 12X100G» παρτίδας Η22160F και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 10.06.23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ»

Β) το προϊόν με εμπορική ονομασία «AΒ ΤΗΙΝΚ ΒΙΟ RICE CAKES 12X100G» παρτίδας Η22155J και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 05.06.23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.».

γ) το προϊόν με εμπορική ονομασία «LIMA ORGANIC RICE CAKES THIN 130G» παρτίδας R22182B και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 07.02.23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «MKM VITALITY ΕΠΕ».

O Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την ανάκληση/απόσυρση των εν λόγω προϊόντων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

Οι αφλατοξίνες είναι διάφορα δηλητηριωδών καρκινογόνων και μεταλλαξιογόνων ουσιών που παράγονται από ορισμένες μούχλες, ιδιαίτερα τα είδη Ασπέργιλλου. Οι μύκητες αναπτύσσονται στο έδαφος, στη σάπια βλάστηση και σε διάφορα βασικά τρόφιμα και αγαθά όπως σανό, καλαμπόκι, σιτάρι, κεχρί, ρύζι, πιπεριές τσίλι, βαμβακόσπορους, φιστίκια, ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορους, σουσάμι και διάφορα μπαχαρικά. Με λίγα λόγια, οι σχετικοί μύκητες αναπτύσσονται σχεδόν σε κάθε καλλιέργεια ή τροφή. Η αφλατοξίνη Β1 θεωρείται η πιο τοξική. Η δηλητηρίαση από αφλατοξίνη συνήθως προκύπτει από την κατάποση, αλλά η πιο τοξική αφλατοξίνη, η Β1, μπορεί να διαπεράσει το δέρμα.

Διαβάστε επίσης: 

Αποσύρονται μπάρες βρώμης από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις