Τι δηλώνει στο FoodLife ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Cafetex ABEE

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Η διαχείριση των βιοαποβλήτων της κουζίνας αποτελεί ένα από τα φλέγοντα ζητήματα στο πλαίσιο της μείωσης των απορριμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις κάψουλες espresso να έχουν αποκτήσει ισχυρή παρουσία τα τελευταία χρόνια στην οικιακή κατανάλωση και δη, από την έξαρση της πανδημίας και έπειτα. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται συνεχώς νέες λύσεις για την περισυλλογή και ανακύκλωση των υπολειμμάτων αλουμινίου και καφέ που δημιουργούνται με τις ανακυκλώσιμες κάψουλες να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Ωστόσο, η λύση αυτή φαίνεται να μην είναι αρκετή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι εξηγούν ότι εάν θέλει κανείς να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις κάψουλες, τότε θα πρέπει να βρει την λύση για να οδηγούνται κατευθείαν σε κομποστοποίηση. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται λοιπόν η Cafetex ΑΒΕΕ, που διαχειρίζεται σήμερα τα brands Coffeeway και Brazita, καθώς λάνσαρε στην αγορά την πρώτη πιστοποιημένη κάψουλα espresso για οικιακή κομποστοποίηση, την Home Compost, η οποία προέρχεται από 100% ανανεώσιμες φυσικές πρώτες ύλες.

Σύμφωνα, μάλιστα με τα όσα δηλώνει στο FoodLife ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Cafetex ABEE, Γιάννος Β. Μπενόπουλος, η νέα γενιά βιοπολυμερών της Home compost προέρχεται από φυσικά υλικά που παράγονται από μια διαδικασία ζύμωσης μικροοργανισμών, κατά την οποία τα φυτικά έλαια και τα λιπαρά τους οξέα χρησιμοποιούνται ως πρωτογενές υλικό. «Είναι η πρώτη πιστοποιημένη κάψουλα για κατ’ οίκον κομποστοποίηση που μπορεί να μετατραπεί σε λίπασμα, όχι μόνο σε βιομηχανική μονάδα, αλλά και σε οικιακό κάδο κομποστοποίησης σε διάστημα 26 εβδομάδων σε συνθήκες περιβάλλοντος. Επομένως είναι κατάλληλες είτε για τοποθέτηση στον κάδο κομποστοποίησης που όλο και περισσότεροι ευαισθητοποιμένοι πολίτες διαθέτουν στο σπίτι τους, είτε για απόρριψη στους ειδικούς καφέ κάδους που έχουν αρχίσει να τοποθετούνται από αρκετούς Δήμους και σύντομα θα βρίσκονται σε κάθε γειτονιά» περιγράφει ο ίδιος.

Γιάννος Β. Μπενόπουλος

Γιάννος Β. Μπενόπουλος

Σταδιακά σε όλα τα καταστήματα

Η νέα σειρά από τις κάψουλες espresso Coffeeway Home Compost θα είναι σταδιακά διαθέσιμη σε όλα τα καταστήματα του οργανωμένου λιανεμπορίου που συνεργάζεται η εταιρεία και θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα σειρά. Οι διαθέσιμες ποικιλίες θα είναι τρεις αρωματικές κάψουλες (Hazelnut, Caramel και Vanilla) , δύο κλασικές 100% Arabica και Ristretto) και μία WaterDecaf. Επιπλέον, η νέα σειρά θα διατίθεται στα καταστήματα του δικτύου Coffeeway και σε εξειδικευμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ποιότητα και προστασία του περιβάλλοντος

Η νέα σειρά της Coffeeway χρησιμοποιείται όπως η υφιστάμενη κάψουλα espresso και είναι συμβατή με τις οικιακές μηχανές τύπου Nespresso, ενώ σύμφωνα με τον Γιάννο Β. Μπενόπουλο η ποιότητα της παραμένει αναλλοίωτη αφού όπως λέει: χάρις στο πρωτοποριακό κομποστοποιήσιμο πώμα (lid) που συμπεριφέρεται στην εσπρεσσομηχανή, όπως και το κλασικό αλουμινόφυλλο, έχουμε μία τέλεια εκχύλιση καφέ, με ομαλή ροή, γεμάτο σήμα και παχύ καϊμάκι.

Στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης

Παράλληλα, ο Γιάννος Β. Μπενόπουλος κάνει λόγο για ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας το οποίο εστιάζει στην αειφορία, επισημαίνοντας ότι: «Η εταιρεία μας είναι προσανατολισμένη σε δράσεις προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας, έλαβε το UTZ το 2019 και φέτος το καλοκαίρι πιστοποιήθηκε και με το νέο πρότυπο Rainforest Alliance (RA) συμβάλλοντας στην αειφόρο ανάπτυξη και υποστηρίζοντας τη βιώσιμη γεωργία μέσω της προμήθειας πιστοποιημένου Rainforest Alliance καφέ. Επιπλέον, ο Κώδικας Δέουσας Επιμέλειας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά της Cafetex ABEE αποσκοπεί στην προώθηση της θετικής συμβολής της επιχείρησης στην οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική πρόοδο στις περιοχές που δραστηριοποιείται».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις