Η γερμανική εταιρεία προχωρά στο πρώτο βήμα για την ίδρυση μονάδας παραγωγής και εμπορίας των καινοτόμων οργανικών μπαταριών στερεάς ροής στην Ελλάδα

Στο πρώτο βήμα για την ίδρυση μονάδας παραγωγής και εμπορίας των καινοτόμων οργανικών μπαταριών στερεάς ροής στην Ελλάδα προχωρά η γερμανική εταιρεία CMBlu Energy με τη σύσταση θυγατρικής στη χώρα μας.

Η σχεδιαζόμενη επένδυση, ύψους 70 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει αρκετές νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και παράλληλα θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της Ελλάδας ως πρωτοπόρου χώρας στον τομέα της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα συστάθηκε με την επωνυμία CMBlu Energy AE ενώ η μονάδα παραγωγής αναμένεται να λειτουργήσει το 2025.

Τεχνολογία Organic Solid Flow

Η τεχνολογία Organic Solid Flow συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών στερεάς κατάστασης και των μπαταριών ροής: Διαθέτουν παρόμοια ενεργειακή πυκνότητα και επιδόσεις με τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν μεμονωμένα όσον αφορά τις επιδόσεις και τη χωρητικότητα.

Επιπλέον, είναι μη εύφλεκτες, δεν εκρήγνυται, είναι σχεδόν πλήρως ανακυκλώσιμες και οι απαιτούμενες πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες σε σχεδόν απεριόριστες ποσότητες, γεγονός που τις καθιστά το ιδανικό μέσο για μεγάλα στατικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Τι δήλωσε ο Γιώργος Πατεράκης 

Ο Διευθύνων σύμβουλος της CMBlu στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Πατεράκης, δήλωσε εν όψει της λειτουργίας της: «Η δυναμική με την οποία εξελίσσεται η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα, σε οικονομικό, νομικό και επιχειρηματικό επίπεδο,  διαμορφώνει τις ιδανικές συνθήκες για επενδύσεις στην κλάδο. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόκειται μια σημαντική επένδυση η οποία θα αναβαθμίσει το δυναμικό αλλά και τις τεχνολογικές δυνατότητες της χώρας μας στην αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και παράλληλα, θα διευκολύνει τη μετατροπή της σε ευρωπαϊκό κόμβο καινοτομίας, καθώς οι παραγόμενες μπαταρίες στερεάς κατάστασης δεν θα απευθύνονται μόνο στης εγχώρια αγορά αλλά και σε αυτές των γειτονικών χωρών.»

Τί δήλωσε ο Constantin Eis

«Η σαφής δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) να στηρίξει ενεργά την ίδρυση καινοτόμων εταιρειών πράσινης τεχνολογίας και να καταστήσει έτσι τη χώρα ευρωπαϊκό κέντρο καινοτομίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευση ενέργειας ώθησε τη διοίκηση της CMBlu να ιδρύσει θυγατρική στη χώρα» τόνισε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της CMBlu-Energy Constantin Eis, ο οποίος θα αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας τον Απρίλιο.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Peter Geigle, ιδρυτής της CMBlu και μελλοντικός πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, συμπλήρωσε: «Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βγήκε από μια σοβαρή κρίση και εξελίχθηκε σε μια από τις πιο δυναμικές και καινοτόμες οικονομίες της Ευρώπης, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της καθαρής τεχνολογίας. Το γεγονός αυτό και οι εξαιρετικά θετικές και εποικοδομητικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα και μας έπεισαν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή τοποθεσία για την παραγωγή της δικής μας μπαταρίας στερεάς ροής».

Η εγχώρια παραγωγή θα αποφέρει σημαντικό  όφελος στην τοπική οικονομία και παράλληλα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων, ενώ αναμένεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο καινοτομίας στην ενέργεια, σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη.

Σχετικά με την CMBlu Energy AG

Από την ίδρυση της CMBlu Energy AG το 2014, η εταιρεία, η οποία εδρεύει στην περιφέρεια Ρηνανίας-Μάιν, αναπτύσσει οργανικές μπαταρίες στερεάς ροής. Σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως κατασκευαστές συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας υψηλής απόδοσης χωρίς λίθιο στην κλίμακα των πολλών μεγαβάτ. Η CMBlu απασχολεί πάνω από 190 άτομα, εκ των οποίων περισσότερα από 100 στην έρευνα και την ανάπτυξη. Με την επικείμενη μαζική παραγωγή και το λανσάρισμα των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η εταιρεία βρίσκεται σε σαφή πορεία ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις