Σε ποια προϊόντα καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις.

Ανατιμήσεις που φτάνουν ακόμη και το 17% σε βασικά είδη των σούπερ μάρκετ καταγράφονται το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ως απότοκο του αυξημένου κόστους παραγωγής, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, εξαιτίας της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και τις μεταφορές.

Οι ήδη αυξημένες τιμές σε διάφορα προϊόντα όπως το αλεύρι και γενικότερα τα σιτηρά, προμηνύουν την προσεχώς μεγαλύτερη άνοδο των τιμών, προκαλώντας ανησυχία στους καταναλωτές σχετικά με το πώς θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα αγαθά για τη διαβίωση και τη διατροφή τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η συνολική αξία ενός αντιπροσωπευτικού «καλαθιού» με 25 προϊόντα σούπερ μάρκετ, τρόφιμα και μη τρόφιμα (σ.σ. πρόκειται για επώνυμα προϊόντα) ήταν στις 15 Μαρτίου 2022 αυξημένη κατά 1,19% (στα 77,17 ευρώ) σε σύγκριση με την 1η Μαρτίου 2022 (76,26 ευρώ).

Η αξία αυτή προκύπτει με βάση τις μέσες τιμές των προϊόντων κατά τις προαναφερθείσες ημερομηνίες, όπως αυτές εμφανίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e- Καταναλωτής του υπουργείου Ανάπτυξης. Και μπορεί η ποσοστιαία αύξηση και πολύ περισσότερο η διαφορά σε απόλυτη αξία να είναι κάτω του ενός ευρώ, δηλαδή σχετικά χαμηλή, όμως τα στοιχεία για τις μεταβολές των τιμών στα προϊόντα είναι τουλάχιστον ανησυχητικά.

Στα μακαρόνια καταγράφεται αύξηση 10,71%, στο τυρί φέτα 3,93%, στο ελαιόλαδο 2,48%, στη μαργαρίνη 3,55%, σε βρεφική κρέμα 4,86%, στις φακές 3,19%. Επίσης, η τιμή της φέτας έχει αυξηθεί, καθώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει αυξηθεί κατά 35%-40% η τιμή του γάλακτος. Ανατιμήσεις καταγράφονται και σε μη τρόφιμα, οι οποίες αποδίδονται κυρίως στην αύξηση του κόστους ενέργειας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις