Γιατί εμφανίζεται αυξημένη η μέση μηνιαία κατανάλωση σε αποστάγματα, κρασί και μπύρες

Αύξηση της μηνιαίας δαπάνης στις αγορές αλκοολούχων ποτών κατά 68% αλλά και αύξηση της μέσης μηνιαίας κατανάλωσης διαπιστώνει η πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ στην οποία αποτυπώνονται οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων μεταξύ των ετών 2009 – 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη μέση μηνιαία κατανάλωση σε ποσότητες που προκύπτουν από τις αγορές των Ελλήνων καταναλωτών, τα αποστάγματα εμφανίζουν αύξηση 9,5%, από 218.9 lt το 2009 σε 239,7 το 2023. Το κρασί αντίστοιχα αύξηση 6,5%, από 692,2 σε 737 lt και η μπύρα 6,2% από 802,5 σε 852,23 lt.
Παράλληλα η μέση μηναία δαπάνη για τα αποστάγματα εμφανίζεται αυξημένη κατά 70%, για το κρασί κατά 86% και για τη μπύρα κατά 44%.

Οι παραπάνω αυξήσεις που παρατηρούνται, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τη  μεγαλύτερη κατανάλωση που γίνεται πλέον από τους Έλληνες κατ’ οίκον έναντι της κατανάλωσης σε χώρους εστίασης, όπως καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια.

Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί τόσο σε οικονομικούς λόγους όσο και στο γεγονός ότι στην εξεταζόμενη περίοδο, συμπεριλαμβάνονται και οι χρονιές του covid-19, όταν η εστίαση παρέμεινε κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των περιοριστικών μέτρων και  η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών γινόταν αποκλειστικά στα σπίτια.

Από την άλλη πλευρά, στα μη αλκοολούχα ποτά καταγράφεται μείωση τόσο στη δαπάνη κατά 9% όσο και στην κατανάλωση με περίπου 1 λίτρο λιγότερα αναψυκτικά ανά μήνα κατά κεφαλήν για τους Έλληνες.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις