Οι Ρώσοι που θέλουν να απολαύσουν την παραδοσιακή χειμερινή τους λιχουδιά κόκκινου χαβιαριού θα απογοητευτούν φέτος καθώς οι τιμές έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Με τη Ρωσία να παλεύει με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, η κρατική στατιστική υπηρεσία Rosstat ανέφερε ότι η τιμή αγοράς για ένα κιλό κόκκινου αυγοτάραχου ψαριού έχει ξεπεράσει τα 5.000 ρούβλια (68 δολάρια), την υψηλότερη τιμή από την έναρξη της παρακολούθησης το 2000. Το κόκκινο χαβιάρι με βούτυρο σε ψωμί ή τηγανίτες σερβίρεται συνήθως για δείπνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τη μεγαλύτερη ετήσια γιορτή της Ρωσίας.

Πανάκριβο το κόκκινο χαβιάρι στην Ρωσία

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, η τιμή του χαβιαριού στο τέλος του έτους αυξήθηκε κατά επτά φορές. Οι τιμές εκτινάχθηκαν φέτος αντίθετα με τις προσδοκίες και παρά την αύξηση της αλιείας σολομού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας διεξάγεται στη χερσόνησο Καμτσάτκα στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.

Η αλιεία σολομού έχει αυξηθεί κατά 30% από τον Ιανουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αλιείας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η επιχειρηματική καθημερινή RBC ανέφερε ότι οι τιμές αυξάνονται από τους παραγωγούς – με ολόκληρη την αγορά συγκεντρωμένη στα χέρια 10-15 εταιρειών στην Άπω Ανατολή – ενόψει των διακοπών.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των τροφίμων στη Ρωσία, όπως και σε άλλες χώρες όπου οι οικονομίες ανακάμπτουν γρήγορα από την πανδημία. Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός στη Ρωσία έφτασε το 8,1% σε ετήσια βάση, ρεκόρ από το 2016.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις