5+1 tips για να μαγειρεύουμε οικονομικότερα

Ο φούρνος της κουζίνας αποτελεί μία από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές που διαθέτουμε στο σπίτι μας ενώ το μαγείρεμα αποτελεί την τέταρτη πιο ενεργοβόρα δραστηριότητα. Την ίδια στιγμή είναι μία απαραίτητη καθημερινή συνήθεια που είναι δύσκολο να περιοριστεί.

Στην προσπάθεια όμως για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση της κατανάλωσης, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, υπάρχουν τρόποι ώστε να μαγειρεύουμε πιο οικονομικά. Η γενική συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί και αφορά πάντως στο σύνολο των ηλεκτρικών συσκευών είναι να τις χρησιμοποιούμε όσο ακριβώς τις χρειαζόμαστε.

Ακολουθούν 5+1 tips για να μαγειρεύουμε οικονομικότερα:

  • Σβήνουμε τον φούρνο της κουζίνας νωρίτερα

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ενός φαγητού μπορούμε να κλείσουμε τον φούρνο 10 – 15 λεπτά νωρίτερα καθώς η θερμότητα που υπάρχει ήδη, επαρκεί για να ετοιμαστεί. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για το φαγητό που μαγειρεύεται στην κατσαρόλα.

  • Δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο

Κάθε φορά που ανοίγουμε τον φούρνο ενώ μαγειρεύεται το φαγητό, χάνεται το 20% της θερμότητας.

  • Επιλέγουμε τα κατάλληλα μαγειρικά σκεύη

Φροντίζουμε ώστε τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούμε να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας για να μην καταναλώνεται ασκοπά ενέργεια. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20 – 30% περισσότερη ενέργεια.

  • Χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας

Στα φαγητά που είναι εφικτό, χρησιμοποιούμε τη χύτρα ταχύτητας περιορίζοντας έτσι τον χρόνο μαγειρέματος.

  • Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας

Με κλειστό το καπάκι περιορίζουμε και τον χρόνο μαγειρέματος και παράλληλα έχουμε μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

  • Βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα

Όλες οι συσκευές ακόμη και σε κατάσταση αναμονής συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια. Έτσι φροντίζουμε να βγάζουμε τις μικροσυσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις