Ο οικονομικός νόμος που μετρά την ακρίβεια με έναν παράδοξο τρόπο

Η Αρχή της Πίτσας, ή η Σύνδεση Πίτσας-Μετρό, στην πόλη της Νέας Υόρκης, είναι ένας χιουμοριστικός αλλά γενικά ιστορικά ακριβής «οικονομικός νόμος» που προτάθηκε από τον Νεοϋορκέζο Έρικ Μ. Μπραμ. Αναφέρθηκε αρχικά στους New York Times το 1980 και υποστήριξε πως από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 «η τιμή μιας φέτας πίτσας αντιστοιχούσε, με απίστευτη ακρίβεια, με το κόστος μιας διαδρομής με το μετρό της Νέας Υόρκης».

Το 1985, ο αείμνηστος συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός κινηματογράφου George Fasel έμαθε για τη συσχέτιση και έγραψε γι ‘αυτό σε ένα άρθρο για τους New York Times.

Τον Μάιο του 2003, το περιοδικό The New Yorker διακήρυξε την εγκυρότητα του Pizza Connection για την ακριβή πρόβλεψη της αύξησης του ναύλου του μετρό στα 2,00 $ .

Το 2005, και ξανά το 2007, η τιμή ενός κομματιού πίτσας αυξήθηκε ξανά δημιουργώντας ανησυχία πως ο ναύλος του μετρό/λεωφορείου θα αυξανόταν επίσης. Πράγματι σημειώθηκε αύξηση στα εισιτήρια στα 2,25 $ τον Ιούνιο του 2009, και ξανά το 2013 σε 2,50 $.

Το 2014, ο Τζάρεντ Λάντερ, επαγγελματίας στατιστικολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, διεξήγαγε μια μελέτη για τις τιμές της πίτσας στην πόλη της Νέας Υόρκης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αρχή της Πίτσας εξακολουθεί να ισχύει. Άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί της Νέας Υόρκης επιβεβαιώνουν περιστασιακά την ικανότητα της Αρχής της Πίτσας να προβλέπει αυξήσεις στο κόστος ενός ναύλου μετρό/λεωφορείου μίας διαδρομής στην πόλη.

Διαβάστε επίσης: 

To burger – καθρέφτης του παγκόσμιου πληθωρισμού

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις