Το γάλα που πρέπει να επιλέξεις εάν θες να λαμβάνεις αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, μεταξύ του 10% και του 35% των ημερήσιων θερμίδων μας πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι 200-700 θερμίδες μιας τυπικής δίαιτας των 2.000 θερμίδων την ημέρα πρέπει να προέρχονται από ζωικά ή φυτικά προϊόντα που διαθέτουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης. Χωρίς σταθερή ποσότητα πρωτεΐνης στο φαγητό μας, οι μύες μπορεί να αρχίσουν να γίνονται αδύναμοι, μπορεί να αναπτύξουμε λιπώδες συκώτι, να υποφέρουμε από προβλήματα δέρματος και μαλλιών ή ακόμη και να εμποδίσουμε την ανάπτυξή μας. Υπάρχουν πολλές πηγές από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε την απαραίτητη πρωτεΐνη για το σώμα μας, μεταξύ των οποίων και το γάλα. Ωστόσο δεν έχουν όλα τα γάλατα την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Μάλιστα υπάρχει ένα γάλα με περισσότερη πρωτεΐνη από όλα τα υπόλοιπα.

Αυτό είναι το γάλα με την περισσότερη πρωτεΐνη

Σύμφωνα με το SFGate, η κατάταξη για την πρωτεΐνη στο γάλα έχει ως εξής: Πρόβειο γάλα — 5,98 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια, αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα — 3,56 γραμμάρια 100 γραμμάρια και, στη συνέχεια, γάλα σόγιας – 3,27 γραμμάρια ανά γραμμάρια. Όπως μπορείτε να δείτε, το πρόβειο γάλα ξεπερνά κατά πολύ τα άλλα όσον αφορά την πρωτεΐνη, αλλά η απόκτηση πρόβειου γάλακτος είναι δύσκολη. Λόγω της έλλειψης δημοτικότητας και της εγγενούς δυσκολίας εκτροφής προβάτων έναντι άλλων ζώων που παράγουν γάλα, είναι σπάνιο να βρείτε πρόβειο γάλα στα καταστήματα. Το αγελαδινό και το κατσικίσιο γάλα είναι πολύ πιο δημοφιλή, όπως και τα τυριά τους, καθιστώντας τα τα γάλατα με την υψηλότερη πρωτεΐνη στα οποία είναι πιθανό να έχετε πρόσβαση.

Από την άλλη εάν είστε vegan, έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή απλώς αναζητάτε πιο φιλικό προς το περιβάλλον γάλα για να πάρετε την πρωτεΐνη σας, η σόγια είναι η καλύτερη επιλογή. Το πλήρες γάλα και η σόγια έχουν σχεδόν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης έχουν μόνο 0,29g διαφορά ανά μερίδα 100g και κανένα άλλο φυτικό γάλα δεν μπορεί να συναγωνιστεί αυτή την ποσότητα πρωτεΐνης.

Διαβάστε επίσης: 

Οι πατάτες συμβάλλουν στην οικοδόμηση μυών όπως η πρωτεΐνη γάλακτος

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις