Η κατά κόσμον Καλλιόπη Αναγνωστή μιλά στο FoodLife για την ιδέα πίσω από το food blogging και μας συστήνει τους κορυφαίους προορισμούς για γλυκό στην Αθήνα!

Της Αμαλίας Σοφιανοπούλου

Η Καλλιόπη Αναγνωστή, ή αλλιώς Madame Gâteaux  όπως  την γνωρίζουμε μέσω της επιχείρησής της και του λογαριασμού της στο Instagram, είναι μια pastry chef με αδιαμφισβήτητο ταλέντο και vintage αισθητική που σε κερδίζει με την πρώτη μπουκιά αλλά και την πρώτη ματιά στο προφίλ της.  Σπούδασε ζαχαροπλαστική στην σχολή Le Cordon Bleu και εργάστηκε σε σημαντικά εστιατόρια και ξενοδοχεία του Λονδίνου, μεταξύ των οποίων το θρυλικό 5 αστέρων ξενοδοχείο Savoy και το υπερπολυτελές πολυκατάστημα Harrods.

Μαζί με τον σύντροφο της Dominic Friel, επαγγελματία φωτογράφο με πάθος για την απεικόνιση του φαγητού, δημιούργησαν την επιχείρηση διοργάνωσης εκδηλώσεων Madame Gâteaux με τον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram να συγκεντρώνει χιλιάδες ακόλουθους που αγαπούν τα γλυκά και τον τρόπο που παρουσιάζονται από τους αγαπημένους food bloggers. Σήμερα, πίνουμε τσάι στο Tearoom της Madame Gâteaux και μιλάμε για την αγάπη της για την ζαχαροπλαστική, την ιδέα πίσω από το food blogging και τα tea events, τις διατροφικές τάσεις της εποχής αλλά και τα στέκια που σου προτείνει να επισκεφτείς αν λατρεύεις τα γλυκά.

madame gateaux

Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το food blogging;

Στις αρχές του 2016, καθώς στήναμε με τον Dominic, που είναι ο σύντροφος και συνέταιρός μου, τη Madame Gâteaux ως μια επιχείρηση διοργάνωσης εκδηλώσεων, σκεφτήκαμε ότι ένας τρόπος να κινητοποιήσουμε το ενδιαφέρον του κοινού θα ήταν να δημιουργήσουμε ένα blog εντός του site μας, στο οποίο θα ανεβάζουμε τις συνταγές μας. Στην πορεία, αγαπήσαμε πάρα πολύ το blogging και τη φωτογραφία φαγητού και καθώς γινόμασταν όλο και καλύτεροι σε αυτό, δημιουργήσαμε ένα πιστό κοινό που μας ακολουθούσε και για αυτό. Σιγά-σιγά ήρθαν και δουλειές μέσα από το blog, οπότε πλέον το blogging είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της επιχείρησής μας.

Πώς προέκυψε η ιδέα να μεταφέρετε την αγάπη σας για τα γλυκά στο Instagram;

Από όλα τα social media, το Instagram είναι το μέσο που επικεντρώνεται πρωταρχικά στην εικόνα. Και όταν μιλάμε για φαγητό, πρώτα-πρώτα τρώμε με τα μάτια, έτσι δεν είναι; Οπότε ήταν αναμενόμενο να στραφώ σε αυτό για να δείξω τη δουλειά μου και αναπόφευκτα εκεί έχει συγκεντρωθεί και το μεγαλύτερο μέρος του κοινού μας, παρόλο που έχουμε προφίλ σε όλα τα social media.

Ποια ιδέα και φιλοσοφία κρύβεται πίσω από το project vintage afternoon tea events;

Το afternoon tea είναι ένας βρετανικός θεσμός που αγαπούσα ανέκαθεν, όμως, κατά τη θητεία μου ως pastry chef στο Λονδίνο, εξειδικεύτηκα σε αυτό, καθώς εργάστηκα στα αντίστοιχα τμήματα του Savoy, του Harrods και άλλων χώρων που προσφέρουν afternoon tea. Όταν εγώ και ο σύντροφός μου, Dominic Friel, μετακομίσαμε στην Αθήνα, το 2016, και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μαζί μια επιχείρηση, ήμουν σίγουρη πως ήθελα να έχει ως επίκεντρο το afternoon tea. 

Το vintage στοιχείο της επιχείρησή μας ήρθε εντελώς οργανικά, γιατί αυτό είναι ούτως ή άλλος το lifestyle μας. Αγαπάμε και οι δύο το vintage, και συλλέγουμε vintage αντικείμενα, έπιπλα, έργα τέχνης, ρούχα και αξεσουάρ. Έτσι είναι διακοσμημένο και το σπίτι μας, οπότε αναπόφευκτα έτσι θα ήταν και η επιχείρησή μας. Στα tea parties που διοργανώνουμε στο Tearoom μας, θέλουμε οι επισκέπτες μας να βιώνουν μια εμπειρία σαν να έχουν μπει σε χρονοκάψουλα. Να απολαμβάνουν μεν το τσάι και το φαγητό, αλλά να απολαμβάνουν και την ατμόσφαιρα που δημιουργούμε μέσα από τη μουσική, τα σερβίτσια εποχής και το συνολικό storytelling που θα τους προσφέρει ο χώρος μας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το έχουμε πετύχει αυτό – διότι το κοινό μας έχει αγκαλιάσει αυτό που κάνουμε εδώ και 6 χρόνια.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η πιο δημοφιλής διατροφική τάση στις μέρες μας; Που έχει στραφεί ο κόσμος;

Σίγουρα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια μεγάλη στροφή προς μια πιο υγιεινή διατροφή, πιο συνειδητοποιημένες επιλογές ως προς τη βιωσιμότητα και το σεβασμό για το περιβάλλον αλλά και το τι βάζουμε μέσα στο σώμα μας, πιο «ηθικές» επιλογές ως προς το τι καταναλώνουμε -συνολικά, όχι μόνο όσον αφορά το φαγητό μας. 

Οπωσδήποτε κι εγώ η ίδια έχω σταδιακά αλλάξει ως σεφ και ως καταναλώτρια μέσα από όλη αυτή την τάση. Ανέκαθεν προσπαθούσα, καταρχάς, να μαγειρεύω «οικολογικά», να ανακυκλώνω ό,τι μπορώ, να περιορίζω το food waste, να αποθηκεύω και να χρησιμοποιώ τα τρόφιμα που αγοράζω έτσι ώστε να μην πετάω τίποτα. Ανέκαθεν είχα επίσης τη λογική του «φτιάχνω τα πάντα from scratch» στο Tearoom – ή σχεδόν τα πάντα. Ακόμη, στον κήπο του Tearoom έχουμε λεμονιές και μανταρινιές, βρώσιμα άνθη, όπως λεβάντες, και πολλά μυρωδικά, τα οποία χρησιμοποιώ ανελλιπώς, τόσο στο blog όσο και στις συνταγές του Tearoom. Στη φιλοσοφία μου είναι επίσης να αποφεύγω τις χρωστικές, τα τεχνητά αρώματα και τις επεξεργασμένες πρώτες ύλες, κάτι που προσπαθώ μέσα από το blog να «εκπαιδεύσω» και το κοινό μας να κάνει.

Το τελευταίο διάστημα, μέσα και από κάποιες συνεργασίες μας στο blog, πειραματίστηκα πολύ και με συνταγές vegan, gluten free καθώς και πολλά βιολογικά τρόφιμα, με αποτέλεσμα να μάθω πολύ περισσότερα γύρω από αυτό τον τρόπο διατροφής και να αλλάξει σιγά-σιγά και η προσωπική μου στάση. Θα έλεγα ότι η φιλοσοφία μου είναι «παν μέτρον άριστον». Δεν θα αποτρέψω ποτέ κανέναν από το να φτιάξει ένα decadent γλύκισμα και να το απολαύσει -κάθε άλλο! Προσωπικά, νομίζω πως το χρειαζόμαστε κι αυτό στη ζωή μας πότε-πότε, και σίγουρα είναι απείρως καλύτερα να το φτιάξει κάποιος μόνος του από το να το πάρει έτοιμο. Σέβομαι, όμως, και όσους επιθυμούν να κάνουν μια διαφορετικού είδους διατροφή, για λόγους υγείας, ηθικής, θρησκείας ή οτιδήποτε άλλο, και θέλω να τους φροντίζω και αυτούς! Παρεμπιπτόντως, σύντομα σχεδιάζουμε να προσφέρουμε και vegan/νηστήσιμο μενού στο Tearoom μας.  

Ποιες περιοχές της Αθήνας θα χαρακτηρίζετε ως τους κορυφαίους προορισμούς για γλυκό;

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει μια περιοχή της Αθήνας που να συγκεντρώνει πολλές καλές επιλογές για γλυκό μαζεμένες. Ωστόσο, αν κάποιος κάνει μια ευρύτερη βόλτα για περπάτημα στο κέντρο, σίγουρα έχω να προτείνω μερικά μαγαζιά όπου θα έλεγα ότι είναι καλή ιδέα να κάνει στάση για επιδόρπιο ή ένα -ας το πούμε- dessert-hopping. Θα έλεγα: κρουασάν στο Overoll, προφιτερόλ στη Ζουμπουρλού, παγωτό στο Le Greche, το Dickie Dee, το -14C ή το Κοκκίον, εκλέρ στο Πορτατίφ, ζεστή σοκολάτα στο Dark Side of Chocolate και αν πάτε για brunch στο New Hotel μην παραλείψετε να παραγγείλετε τα mini donut με κρέμα για επιδόρπιο! Είμαι σίγουρη ότι είναι πολλά που ξεχνάω αυτή τη στιγμή, οπότε ελπίζω να με συγχωρέσουν τα αγαπημένα μου μαγαζιά. 

Ποια θεωρείτε αυτήν την στιγμή τα top στέκια της πόλης;

Εξαρτάται ποιο είναι το κριτήριο, γιατί σπάνια ένα μέρος θα συνδυάσει όλους τους παράγοντες που αναζητάς. Αλλού θα πας επειδή θες ατμόσφαιρα, αλλού θα πας επειδή έχει ζέστη και θες δροσιά, αλλού θα πας για ραντεβού και αλλού με την οικογένειά σου, αλλού θα πας όταν ο γνώμονας είναι μόνο το στομάχι σου, και ακόμα και αυτό θα σε οδηγήσει σε άλλα μονοπάτια ανάλογα με τα κέφια του. Οπότε είναι δύσκολο να σου απαντήσω.



Εάν έπρεπε να τρώτε ένα μόνο γλυκό για όλη την υπόλοιπη ζωή σας ποιο θα ήταν;

Ω Θεοί, αυτή η ερώτηση είναι πιο δύσκολη και από την Εκλογή της Σόφι! Το έχω σκεφτεί πολλές φορές σε ένα πλαίσιο τύπου «το τελευταίο γεύμα μου αν ήμουν θανατοποινίτης» οπότε υποθέτω με το πιστόλι στον κρόταφο θα πω μάλλον παγωτό μπίτερ σοκολάτας. Αλλά ίσως και να το λέω επειδή αυτή τη στιγμή έχει πολλή ζέστη. Οπότε, όχι, δεν θα πω τίποτα, γιατί αυτή η ερώτηση μου προκαλεί βαθιά θλίψη. Άκου ένα γλυκό για όλη την υπόλοιπη ζωή μου!

Ονομάστε τρία υλικά που δεν λείπουν ποτέ από την κουζίνα σας!

Τα υλικά που έχω πάντοτε στην κουζίνα μου είναι φυσικά αυγά, βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη, όπως κάθε άνθρωπος που κάνει τακτικά baking. Προσπαθώ επίσης να έχω σταθερά στοκ από διάφορους ξηρούς καρπούς, σπόρους και μπαχαρικά, ώστε όταν χτυπήσει την πόρτα μου η έμπνευση, το μόνο που να λείπει να είναι πράγματα που πρέπει να αγοράσει κανείς ολόφρεσκα, όπως τα φρούτα και τα μυρωδικά.

Ιστοσελίδα: madamegateaux.gr

Instagram profile: madamegateauxathens

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις