Απολαυστικά και ιδανικά για το καλοκαίρι αλλά διαφορετικά

Μπορεί το παγωτό και το geleto να μοιάζουν και να αποτελούν τους απόλυτους «πρωταγωνιστές» του καλοκαιριού, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι διαφορετικά.

Η ιστοσελίδα Taste Atlas εξηγεί τις διαφορές στα συστατικά, την υφή και τον τρόπο παρασκευής τους για να μπορείτε να τα ξεχωρίσετε.

Το gelato έχει ρίζες στην Ιταλία και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού «μυήθηκαν» στο παγωτό περίπου δύο αιώνες αργότερα.

Είναι και τα δύο κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια από γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και (συνήθως) κρόκους αυγών.

Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ότι το gelato έχει χαμηλότερο ποσοστό λίπους και παρασκευάζεται με αργή διαδικασία. Εξαιτίας αυτού, είναι χαμηλότερο σε θερμίδες και έχει λιγότερο αέρα με αποτέλεσμα την πιο πυκνή υφή και συμπυκνωμένη γεύση σε σύγκριση με το παγωτό.

Για την παρασκευή του gelato, χρησιμοποιείται περισσότερο γάλα και λιγότερη κρέμα γάλακτος και ζάχαρη σε σύγκριση με το παγωτό.

Το gelato συνήθως αποθηκεύεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το παραδοσιακό παγωτό για να εξασφαλίσει το τέλειο επίπεδο κρεμώδους υφής.

Επίσης, πολλά αμερικανικά παγωτά «γλυκαίνουν» τεχνητά ενώ η φυσική ζάχαρη στο gelato δημιουργεί μικροσκοπικούς κρυστάλλους πάγου που βοηθούν στη δημιουργία της  λείας και κρεμώδους υφής.

Διαφορά έχουν και στον τρόπο που σερβίρονται. Το παγωτό μπαίνει στο χωνάκι με το ειδικό scoop ενώ το gelato με μια επίπεδη σπάτουλα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις