Τι δηλώνει στο FoodLife, o Αλέξανδρος Σπέρχος για την νέα τάση που κατακλύζει την αγορά.

Αποστολή Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Κωνσταντίνα Χελιδώνη

Ο τυφώνας της κρυπτο-τέχνης δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την γαστρονομική υφήλιο, με τα NFT’s, Non-Fungible Tokens να κερδίζουν συνεχώς έδαφος και τα «εικονικά» πιάτα να πωλούνται διαδικτυακά λαμβάνοντας εκατομμύρια ευρώ, δολάρια ή αλλιώς κρυπτονομίσματα.

Τα μη ανταλλάξιμα ψηφιακά κέρματα, εισχώρησαν και στον κλάδο της υψηλής γαστρονομίας, με τον βραβευμένο σεφ, Αλέξανδρο Σπέρχο που κατοικεί στο Ντουμπάι να είναι ο πρώτος σεφ στον κόσμο που δημιούργησε συλλογή για NFT πιάτα δίνοντας στη χώρα μας μία σημαντική και πρωτοποριακή πρωτιά, καθώς μετέτρεψε το φαγητό σε τέχνη. Πρόκειται για πιστοποιήσεις ψηφιακού τύπου, που λειτουργούν ως απόδειξη της ιδιοκτησίας πάνω σε ένα ψηφιακό προϊόν, ενώ είναι ασφαλισμένα με την τεχνολογία blockchain, που είναι παρόμοια με αυτή των κρυπτονομισμάτων.

Τι λογίζεται ως NFT; Μπορεί να είναι ένας ψηφιακός πίνακας, ένα video, ένα απόσπασμα ήχου, ή ακόμη και… ένα φαγητό, το οποίο ούτε θα πίνεται ούτε θα τρώγεται αλλά θα συλλέγεται ώστε στη συνέχεια να πωλείται ακόμη ακριβότερα. Θα βρίσκεται δηλαδή σε μία συνεχή δημοπρασία, μετατρέποντάς το σε μία άνευ προηγουμένου επένδυση. Να σημειωθεί ότι αποκτώντας ένα NFT πιάτο, ο πλειοδότης θα έχει την δυνατότητα μελλοντικά να γευματίσει με τον δημιουργό του.

Την νέα αυτή τάση αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα, ο Έλληνας σεφ τον οποίο συνάντησε το FoodLife στο Ντουμπάι, με τον ίδιο να αποκαλύπτει το πώς έφτασε μέχρι αυτή την διάκριση. Οι προβολείς, ωστόσο της παγκόσμιας γαστρονομίας δεν βρίσκονται πάνω του μόνο λόγω των NFT’s πιάτων του αλλά κυρίως γιατί η κουζίνα του μοσχοβολάει Μεσόγειο, ξεπερνάει γεωγραφικά σύνορα και στολίζει τις πρωτεύουσες του κόσμου με υπέροχα εστιατόρια και γεύσεις, τις λεγόμενες μικρές πρεσβείες της ελληνικής κουζίνας.

Η συλλογή των NFT πιάτων

Ο Αλ. Σπέρχος δημιούργησε αρχικά τέσσερα πιάτα και δύο κοκτέιλ, τα οποία όπως αναφέρει χαρακτηριστικά λάμπουν στο σκοτάδι. Η παρουσία τους έγινε κατά τη διάρκεια ενός special event στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετατράπηκαν σε 3D αρχεία και στη συνέχεια εισχώρησαν στον κόσμο των NFT’s. Οι πλειοδότες που βρέθηκαν στο event είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον σεφ και να κάνουν τις πρώτες τους προσφορές για την απόκτηση των πιάτων του. Πρόκειται για προσφορές οι οποίες ξεπέρασαν τα 20.000 ευρώ. «Αυτά ήταν μόνο κάποια από τα έργα μαγειρικής τέχνης που σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας αφού όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον συναρπαστικό κόσμο των NFT’s, τόσο μας έρχονται νέες ανατρεπτικές ιδέες. Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκονται στον αέρα και πολύ περήφανος που ο πρώτος σεφ παγκοσμίως που τα πιάτα του έγιναν NFT είναι Έλληνας. Όσον αφορά την μαγειρική, η φιλοσοφία μου είναι να χρησιμοποιώ πάντα οργανικά συστατικά υψηλής ποιότητας και να παρουσιάζω τα πιάτα μου ως έργα τέχνης» περιγράφει ο Έλληνας σεφ.

Η πρώτη NFT συλλογή του Αλ. Σπέρχου περιλαμβάνει τα εξής πιάτα:

The Harvest – Σαλάτα μπουρατα με τραγανή κάλυψη ντομάτας ξαπλωμένη πάνω σε σκόνη ελιάς, συνοδευμένη με αρωματισμένο ελαιόλαδο βασιλικού και τσάι βουνού από το Καλάβρυτα

The Ocean «AKTE» – Χτένια που λάμπουν μέσα από ένα πέπλο αφρού εσπεριδοειδών και άρωμα από λαμπερά λουλούδια

The HUNT Meet Vitamins – Κρέας Wagyu καθισμένο σε μωβ πουρέ καρότου, πουρέ χόρτων ξαπλωμένο σε σάλτσα κολλαγόνου

Sweet of the Greek Gods – πορτοκαλόπιτα που αναδύεται μέσα από ένα πέπλο καπνού ξηρού πάγου

και δύο mocktails:

The Art of Vitamin – Χυμός βιολογικών εσπεριδοειδών γαρνιρισμένος με πούρα από άγριο πορτοκάλι εσπεριδοειδών με τραγανά πούρα πορτοκαλιού

The Volcano – Χυμός καπνιστών άγριων μούρων με μέντα εμποτισμένο σε μέλι άγριας μέλισσας

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις