Πώς διαφοροποιείται το έθιμο από τόπο σε τόπο

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα οι νοικοκυρές θα τηρήσουν για ακόμα μία φορά το έθιμο και θα ετοιμάσουν τα παραδοσιακά΄”Λαζαράκια”.

Τί συμβολίζουν τα Λαζαράκια;

Τα Λαζαράκια πλάθονται σε σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου, όπως ακριβώς αναπαρίσταται ο Λάζαρος, ο καλός φίλος του Χριστού ο οποίος επιστρέφει στη ζωή. Τα Λαζαράκια είναι νηστίσιμα ημίγλυκα αρτοσκευάσματα που μοιάζουν με κουλουράκια ή ψωμάκια.

athina9.84

Συνηθίζεται όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «Λαζάρηδες» να πλάθουν και στη θέση των ματιών να βάζουν δυο γαρίφαλα. Τα Λαζαράκια, συνήθως έχουν σταυρωμένα χέρια και γαρυφαλλάκια στα μάτια για διακόσμηση.

Το έθιμο παρουσιάζει κάποιες διαφοροποιήσεις από τόπο σε τόπο. Στην Κω,  η παράδοση ήθελε κάποτε τις αρραβωνιασμένες κοπέλες να φτιάχνουν ένα Λαζαράκι σε μέγεθος μικρού παιδιού, να το γεμίζουν με πολλά βρώσιμα αγαθά, όπως έκαναν με τις κουλούρες του γάμου, και να το στέλνουν στον μελλοντικό σύζυγό τους.

Σε άλλες περιοχές της χώρας τα ονομάζουν «Λαζαρούδια»,και οι νοικοκυρές τα γεμίζουν με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι, προσθέτουν πολλά μυρωδικά και τα προσφέρουν αχνιστά στα παιδιά.

Σίγουρα, αποτελεί έναν από τους πιο παραγωγικούς τρόπους για να περάσετε το Σάββατο του Λαζάρου δημιουργώντας με τα παιδιά που θα ξετρελαθούν με τη διαδικασία.

Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για να ετοιμάσετε Λαζαράκια είναι η εξής:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ μισό ποτήρι ελαιόλαδο, μισό ποτήρι ζάχαρη, μισό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, μία κουταλιά της σούπας κονιάκ και ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Μετά προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα, 1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ και 1/2 κιλό αλεύρι. Πλάθουμε καλά τη ζύμη και μορφοποιούμε τα Λαζαράκια. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις