Τα χρώματά των τριών βασικών της υλικών -ντομάτα, μοτσαρέλα, βασιλικός- συνθέτουν την ιταλική σημαία

Η σαλάτα Καπρέζε πήρε το όνομά της από το Κάπρι της Ιταλίας και είναι γνωστή για την απλή παρασκευή και τα ελάχιστα υλικά που χρειάζεται: ντομάτες, μοτσαρέλα, ελαιόλαδο και μερικά αρωματικά φύλλα βασιλικού. Τα χρώματά των τριών βασικών της υλικών συνθέτουν την ιταλική σημαία.

Δροσερή και άκρως καλοκαιρινή για τις ζεστές μέρες, μπορεί να ετοιμαστεί μέσα σε λίγα λεπτά. Έχει ωστόσο και αυτή η απλή συνταγή τα «μυστικά» της.

Η μοτσαρέλα

Η μοτσαρέλα είναι ένα από τα κύρια συστατικά και η θερμοκρασία του τυριού θεωρείται σημαντική για την επιτυχία μίας Καπρέζε. Καθώς είναι ένα τυρί που περιέχει αρκετό νερό, καλό είναι να το αφήνουμε 10-15′ λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να «στεγνώσει» προτού το χρησιμοποιήσουμε.

Οι ντομάτες

Οι ντομάτες πρέπει να είναι ώριμες και μόλις κοπούν, σε όσο το δυνατό ομοιόμορφες ροδέλες με τη μοτσαρέλα, τις αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσουν για να φύγει επίσης το περιττό νερό.

Ο βασιλικός

Προτιμήστε πλατύφυλλο βασιλικό με μεγάλα φύλλα και προσθέστε τον στο τέλος πριν σερβίρετε για να μη μαραθεί και μαυρίσει.

Το ελαιόλαδο – έξτρα παρθένο- πρέπει να μπαίνει σε μικρές ποσότητες και να μην «πνίξει» τη σαλάτα και «εξαφανίσει» τη γεύση των υπόλοιπων συστατικών. Λίγο αλάτι και προαιρετικά φρεσκοτριμμένο πιπέρι απογειώνουν την καπρέζε.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις