Τα εποχιακά ψάρια, το κόστος σωστής αποθήκευσης των φρέσκων θαλασσινών αλλά και οι δεξιότητες των σεφ ανεβάζουν την τιμή.

Τον Δεκέμβριο, ο ιστότοπος μαγειρικής Chef’s Pencil δημοσίευσε την λίστα με τα πιο ακριβά εστιατόρια με αστέρι Michelin στον κόσμο, δίνονταν παράλληλα μια ενδεικτική τιμή για ένα ολοκληρωμένο γεύμα σε καθένα από αυτά. Διαβάζοντας την λίστα παρατηρεί κανείς ότι η Ιαπωνία κατέχει 5 από τις 10 θέσεις με τα πιο ακριβά εστιατόρια γεγονός που γεννά.

Γιατί η Ιαπωνία έχει τόσο ακριβά εστιατόρια

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το μόνο εστιατόριο των Ηνωμένων Πολιτειών που μπήκε στο top 10, το Masa, είναι επίσης ένα ιαπωνικό εστιατόριο. Στο ερώτημα “γιατί η Ιαπωνία έχει τόσο ακριβά εστιατόρια” ήρθε να απαντήσει τώρα ο σεφ Masaharu Morimoto, γνωστός ως πρωταγωνιστής των τηλεοπτικών εκπομπών μαγειρικής “Iron Chef” και “Iron Chef America”:

“Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους πολλά ιαπωνικά εστιατόρια είναι ακριβά. Τα ιαπωνικά εστιατόρια προμηθεύονται εποχιακά ψάρια από όλο τον κόσμο, γεγονός που αυξάνει το κόστος των συστατικών», είπε. “Υπάρχει επίσης ένα κόστος σωστής αποστολής και αποθήκευσης για αυτά τα συστατικά, δεδομένου ότι τα φρέσκα θαλασσινά έχουν μικρή διάρκεια ζωής”.

Ο Morimoto είπε επίσης ότι “οι δεξιότητες που έχει ο σεφ – η ακρίβεια και η τέχνη στην παρασκευή και το σερβίρισμα των πιάτων” είναι άλλοι παράγοντες. Τα ιαπωνικά εστιατόρια μπορεί να είναι αρκετά μικρά, με τα εστιατόρια να λαμβάνουν την προσωπική προσοχή από τον σεφ.

“Τα εστιατόρια με περιορισμένο αριθμό θέσεων συνήθως προσπαθούν να προσφέρουν μια οικεία και ουσιαστική εμπειρία φαγητού στους καλεσμένους τους”, είπε. “Πολλά αξιόλογα εστιατόρια σούσι έχουν το πολύ οκτώ θέσεις — χωρίς σερβιτόρους ή επιπλέον προσωπικό”. Πολλά γεύματα σε πολυτελή ιαπωνικά εστιατόρια σερβίροντας σε στιλ omakase, όπου οι σεφ επιλέγουν τι θα σερβίρουν. Αυτό επιτρέπει στους σεφ να προετοιμάσουν “μια αξέχαστη γευστική εμπειρία πολλών πιάτων που περιλαμβάνει τα πιο φρέσκα ψάρια και διάφορα άλλα ειδικά συστατικά που προορίζονται για αυτό το πραγματικά μοναδικό γεύμα”, είπε ο Morimoto.

Διαβάστε στο foodlife.gr την λίστα με τα πιο ακριβά εστιατόρια του κόσμου

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις