Η ιστορία της πιο... αμφιλεγόμενης πίτσας στον κόσμο

Μπορεί η πίτσα με ανανά, γνωστή και ως Χαβανέζικη, να σου ακούγεται εξωτική, όμως στην πραγματικότητα, είναι αποτέλεσμα μιας ευφάνταστης ιδέας ενός Έλληνα μετανάστη.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πίτσα με ανανά προέρχεται από τη μικρή πόλη Chatham του Οντάριο του Καναδά, μακριά από τις παραλίες της Χαβάης από τις οποίες πήρε, τελικά, το όνομά της. Μάλιστα, ο Έλληνας ιδιοκτήτης εστιατορίου και σεφ, Σαμ Πανόπουλος, με καταγωγή από χωριό Βούρβουρα της Πελοποννήσου, έχει αναγνωριστεί ως ο πατέρας της πίτσας της Χαβάης. Στο μαγαζί του Satellite Restaurant προσέφερε κυρίως αμερικανικά πιάτα όπως cheeseburgers, αλλά διεύρυνε το μενού του προς την κινεζοαμερικανική κουζίνα και τελικά πρόσθεσε και την πίτσα με ανανά τη δεκαετία του 1960.

Ωστόσο, η μαζική δημοτικότητα που γνώρισε η πίτσα στη Βόρεια Αμερική συχνά πιστώνεται στους στρατιώτες που επέστρεψαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που είχαν δοκιμάσει το πιάτο στην Ιταλία. Η πίτσα διαδόθηκε στα εστιατόρια του Καναδά στα τέλη της δεκαετίας του 1950, και μέχρι τη δεκαετία του 1960 είχαν ανοίξει οι πρώτες πιτσαρίες. Το 1962, ο Πανόπουλος πρόσθεσε κονσέρβα ανανά στις πίτσες του εστιατορίου του και η γεύση έγινε γρήγορα αγαπητή στους πελάτες του.

Το γιατί ο Πανόπουλος πρόσθεσε κονσέρβα ανανά στην πίτσα παραμένει μυστήριο. Ίσως έκανε ένα λάθος στην κουζίνα, ίσως να ήταν γαστρονομικός οραματιστής ή ίσως, σύμφωνα με κάποιους, ήθελε να την καταστρέψει.

Στην πραγματικότητα όμως, ο Πανόπουλος ήταν αρωγός στο κύμα της κουλτούρας Tiki που είχε εκραγεί σε όλο τον κόσμο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 . Ο τροπικός τρόπος ζωής έγινε δημοφιλής, καθώς οι άνθρωποι ερωτεύτηκαν τη ρομαντική εξωτική κουλτούρα. Τα εστιατόρια με θέμα το Tiki, με ποτά Tiki όπως το Zombie και το Mai Tai ήταν αρκετά δημοφιλή. Ταυτόχρονα, τόσο η παραγωγή και οι εξαγωγές κονσερβοποιημένου ανανά και χυμού ανανά είχαν επεκταθεί τόσο από τη Χαβάη όσο και από τις Φιλιππίνες.

Ωστόσο, όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε πως κανένα άλλο φαγητό δεν έχει προκαλέσει μεγαλύτερη διαμάχη από την πίτσα με ανανά. Αυτός ο συνδυασμός ζαμπόν, μπέικον, ανανά και τυρί πάνω από ζύμη με σάλτσα ντομάτας διχάζει τους ανθρώπους δημιουργώντας φανατικούς υποστηρικτές αλλά και πολέμιους.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις