Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου επαναλειτουργεί η Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

Της Ρομίνας Νικηφόρου

Λίγα 24ωρα απομένουν για την επαναλειτουργία της ανακαινισμένης Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη που θα ανοίξει τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, ως μια σύγχρονη πλέον αγορά τροφίμων, διατηρώντας παράλληλα την παλιά της αίγλη.

Η Αγορά Μοδιάνο πέρασε στα χέρια του Ομίλου Fais, τον Ιούλιο του 2017 με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ και έκλεισε το 2019, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες ανάπλασης.

Στην ανακαινισμένη πλέον αγορά θα λειτουργήσουν περίπου 75 επιχειρήσεις, χωρισμένες ανά ομάδες, ανάλογα με το είδος τροφίμων που διαθέτουν, οι οποίες θα ανοίγουν σταδιακά από την προσεχή Δευτέρα. Στους δύο εξώστες, στο βόρειο και νότιο τμήμα της Αγοράς Μοδιάνο, θα λειτουργήσουν καταστήματα εστίασης. Από την επαναλειτουργία της Αγοράς Μοδιάνο αναμένεται να δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας.

Φιλοδοξεί να αποτελέσει μία πολυπολιτισμική αγορά, που θα στεγάζει υψηλής ποιότητας τρόφιμα και θα συγκεντρώνει γεύσεις και προϊόντα από όλο τον κόσμο. Aπό είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα και από τοπικά ελληνικά προϊόντα, μέχρι προϊόντα fair trade και παραδοσιακά προϊόντα από διάφορες χώρες του κόσμου.

Ανάμεσα στα καταστήματα από τα οποία θα μπορούν οι επισκέπτες να πραγματοποιούν τα καθημερινά τους ψώνια είναι μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, κάβες καταστήματα με μαρμελάδες, μέλι και ζαχαρώδη, ξηρούς καρπούς, τυροκομικά, αλλαντικά,παραδοσιακά προϊόντα κ.α.

Η ιστορία της

Η Αγορά Μοδιάνο, η Κεντρική Στοά Τροφίμων, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Ο μηχανικός Eli Modiano, με τον αρχιτέκτονα J. Oliphant ξεκίνησαν να χτίζουν την Αγορά μέσα στην περιοχή της πόλης που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1917, εκεί όπου προηγουμένως βρισκόταν η Συναγωγή Talmud Torah και όπου το σχέδιο του αρχιτέκτονα-αρχαιολόγου Ernest Hebrard προέβλεπε την ανάπτυξη των παζαριών. Τα πρώτα εγκαίνια της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930 με μια μεγάλη γιορτή.

Αποτελώντας την πρώτη παραδοσιακή αγορά τροφίμων και μία από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές στη Θεσσαλονίκη από την αρχή διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή και τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της πόλης, καθώς στέγαζε τα καλύτερα προϊόντα και αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό σημείο.

Tο 1983 η Αγορά Μοδιάνο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίριο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το 1995 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά.

Τα επόμενα χρόνια η εικόνα της Αγοράς αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει, καθώς τα περισσότερα από τα 144 καταστήματά της άρχισαν να κλείνουν σταδιακά, με το οριστικό της κλείσιμο να έρχεται το 2016. Τον Ιούλιο του 2017 η Αγορά Μοδιάνο περνάει επίσημα στα χέρια του Ομίλου εταιρειών Fais, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις