Ποιες γλυκές και αλμυρές γεύσεις της Ελλάδας ξεχωρίζουν

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κουζίνας που την κάνουν να ξεχωρίζει είναι τα αμέτρητα πιάτα που διαθέτει στα οποία πρωταγωνιστεί το φύλλο. Η παραδοσιακή τεχνική παρασκευής αυτού το λεπτού στρώματος ζύμης που δίνει άλλη γεύση και υφή σε κάθε πιάτο, έχει διασωθεί ανά τους αιώνες και περνά από γενιά σε γενιά ενώ μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται παγκοσμίως για την ιδιαιτερότητά του.

Για τον λόγο αυτό, το Taste Atlas, η διεθνής ιστοσελίδα γαστρονομίας, δεν θα μπορούσε να μην προσθέσει ελληνικά πιάτα στην λίστα με τα καλύτερα αρτοσκευάσματα παγκοσμίως. Μάλιστα, ανάμεσα στις 50 κορυφαίες θέσεις η Ελλάδα κατόρθωσε να καταλάβει τις 6, με γνωστά και αγαπημένα φαγητά που όλοι μας έχουμε απολαύσει.

Συγκεκριμένα, ψηλά στην λίστα, στην 7η θέση συναντάμε τα τρίγωνα Πανοράματος, το παραδοσιακό γλυκό της Θεσσαλονίκης με το σιροπιασμένο φύλλο και την πλούσια κρέμα, το οποίο μάλιστα πλέον διεκδικεί πιστοποίηση ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Ακολουθεί στην 10η θέση η επίσης βορειοελλαδίτικη μπουγάτσα σε γλυκιά και αλμυρή εκδοχή ενώ πιο κάτω στην θέση 22 συναντάμε την τυρόπιτα η οποία δεν θα μπορούσε να λείπει από την κατάταξη. Επιστρέφοντας στα γλυκά, 24ο στην κατάταξη βλέπουμε το γαλακτομπούρεκο με την πλούσια κρέμα και τα σιροπιαστά φύλλα ενώ στην 35η θέση συναντάμε τα φουσκάκια ή αλλιώς λουκουμάδες.

Οι ελληνικές συμμετοχές ολοκληρώνονται με ένα άκρως παραδοσιακό ελληνικό πιάτο γνωστό στα πέρατα του κόσμου, την σπανακόπιτα, την οποία βλέπουμε στην 42η θέση.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις