Τα τρόφιμα που πρέπει να αποθηκεύσεις από τώρα στην κουζίνα σου για να τα απολαμβάνεις όλο το χρόνο

Καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών ξεκινά η περίοδος που μένουμε περισσότερο στο σπίτι και αφιερώνουμε χρόνο στο αγαπημένο μας χόμπι, την μαγειρική! Ταυτόχρονα, η έναρξη της σχολικής χρονιάς και η επιστροφή στο γραφείο κάνει πιο απαραίτητη από ποτέ την αποθήκευση προϊόντων που θα κάνουν το καθημερινό μαγείρεμα πιο εύκολο, πιο γρήγορο αλλά και πιο δημιουργικό. Σε όποια από τις δύο κατηγορίες και αν ανήκεις είναι σίγουρο πως αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για να συγκεντρώσεις παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα τα οποία εγγυώνται εκπληκτικές γεύσεις και μυρωδιές σε όλες τις χειμερινές σου δημιουργίες.

Σάλτσα ντομάτας 

Καθώς μπορείς ακόμα να βρεις στην αγορά τις ζουμερές καλοκαιρινές ντομάτες, αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για να φτιάξεις σάλτσες ντομάτας οι οποίες θα σου κρατήσουν όλο το χειμώνα. Μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις ως βάση για πίτσα, σε πιάτα λαδερά, σάλτσες ζυμαρικών και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σάλτσα ντομάτας είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε λυκοπαΐνη, που αποδεικνύεται ότι βοηθά τον οργανισμό να αποτρέψει τον καρκίνο.

Ελαιόλαδο 

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κάνει τα πάντα πιο νόστιμα, από ωμά έως μαγειρεμένα φαγητά και τώρα είναι η εποχή να εφοδιαστείτε με μπόλικο για να περάσετε τον χειμώνα. Όταν χρησιμοποιείται ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο, το λάδι διατηρεί τα μέγιστα οφέλη για την υγεία.

Λουκάνικα σε λίπος

Τα χοιρινά λουκάνικα διατηρημένα σε χοιρινό λίπος, φτιάχνονται παραδοσιακά σε ορεινά χωριά της Πελοποννήσου αλλά και σε ελληνικά νησιά όπως η Άνδρος. Έχουν έντονη γεύση και θα σας κρατήσουν εύκολα όλο το χειμώνα καθώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μια παραδοσιακή ομελέτα ή για να προσθέστε επιπλέον γεύση σε ζεστά μαγειρευτά και σούπες όπως η φασολάδα (φασολάδα) ψιλοκόβοντας και σοτάροντας μερικές φέτες με κρεμμύδι, σκόρδο και άλλα λαχανικά και μπαχαρικά.

Αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά

Τα αποξηραμένα βότανα και τα μπαχαρικά όπως η ρίγανη, το θυμάρι, οι νιφάδες τσίλι, ο άνηθος και η μέντα μπορούν πραγματικά να αλλάξουν το προφίλ ενός πιάτου, αλλά η φρεσκάδα και η ποιότητά τους είναι ζωτικής σημασίας. Το καθένα με τις δικές του ιδιότητες που χαρίζουν τη χαρακτηριστική τους γεύση, είτε θα εμπλουτίσουν ένα πιάτο είτε θα πρωταγωνιστήσουν σε αυτό, ενώ τα περισσότερα μπορούν να γίνουν και τσάι. Υψηλή σε αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιικές ενώσεις, η ρίγανη και το θυμάρι είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για το αναπνευστικό σύστημα, ενώ η μέντα βοηθά την πέψη.

Αποξηραμένα μανιτάρια

Τα αποξηραμένα μανιτάρια που προέρχονται από τις μανιταροκαλλιέργειες της Ελλάδας είναι η τέλεια προσθήκη σε ριζότο, σάλτσες ζυμαρικών και σούπας. Υψηλά σε πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, τα μανιτάρια έχουν αποτελέσει το επίκεντρο της μεγάλης επιστημονικής προσοχής τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία για τον εγκέφαλο, την καρδιά και τα οστά, για να αναφέρουμε μερικά πλεονεκτήματα.

Χειροποίητα ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά, ειδικά χειροποίητα από συνεταιρισμό από κάποιο νησί ή ορεινό χωριό, είναι το απόλυτο comfort food. Ένα πιάτο με κόκορα με χιλόπιτες ή μια σούπα με κριθαράκι σερβιρισμένο με τυρί και μπούκοβο, είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που μπορούν να χαρίσουν ένα ζεστό χαμόγελο στις κρύες μέρες του χειμώνα.

Τραχανάς

Ο παραδοσιακός γλυκός ή ξινός τραχανάς, είναι άλλο ένα συστατικό με το οποίο μπορείτε να φτιάξετε σούπες και μαγειρευτά που να σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι αλλά και ζεστοί. Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υγιεινός, απαιτεί επίσης ελάχιστη προετοιμασία.

Παξιμάδια

Τα παξιμάδια με κριθάρι, χαρούπι, σίκαλη και άλλα υλικά είναι μια τέλεια προσθήκη σε σούπες, σαλάτες και μαγειρευτά ή μπορούν να σερβιριστούν ως μέρος της κρητικής σαλάτας ντάκου, με ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμώδες κατσικίσιο τυρί ή φέτα.

Μέλι

Το μέλι, το γλυκαντικό της φύσης, είναι γνωστό για τις υγιεινές του ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να προσθέσει μια γλυκύτητα στο πρωινό σας γιαούρτι, το ζεστό ρόφημα, τις σάλτσες για σαλάτες και πολλά άλλα. Υπάρχουν άπειρες επιλογές διαφορετικών τύπων μελιού που παρασκευάζονται από παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Στόχος το βιολογικό και αγνό μέλι από μικρούς παραγωγούς.

Όσπρια

Τα όσπρια είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. Υψηλά σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, είναι επίσης πολύ εύκολα στο μαγείρεμα και μπορείτε να τα απολαύσετε σε χορταστικά μαγειρευτά, ζεστές σούπες και νόστιμες σαλάτες.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις