Στα 850 εκατ. ευρώ ανήλθαν πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές στο Ισραήλ , παρουσιάζοντας ανάπτυξη 54,9%

Του Βασίλη Κορκίδη, Προέδρου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς 

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά ενημερώνει πως στον απόηχο της ανάφλεξης του πολέμου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η Ομοσπονδία των Ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα στους εμπορικούς εταίρους της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Ελληνο-Ισραηλινό Επιμελητήριο, με το οποίο διευκρινίζει ότι οι εμπορικές συναλλαγές συνεχίζονται, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Παράλληλα, η Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων του Ισραήλ έχει θέσει σε λειτουργία μία μονάδα έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη των ξένων επιχειρήσεων. Η FICC διευκρινίζει ότι το αεροδρόμιο Ben Gurion του Τελ Αβίβ παραμένει ανοιχτό, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες του Ισραήλ El Al και Arkia εξακολουθούν να μεταφέρουν εντατικά αγαθά από πολλούς προορισμούς από και προς το Ισραήλ.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως το Ashdod και όλα τα λιμάνια με τα τελωνεία και τις αρχές λειτουργούν κανονικά και αδιάκοπα 24 ώρες την ημέρα συνεχίζοντας, παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν αγαθά. Επίσης οι πλατφόρμες για φυσικό αέριο που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή από το Ισραήλ, φυλάσσονται στον υπέρτατο βαθμό.

Διμερές εμπόριο 

Αναφορικά με το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι εντυπωσιακό, πως το 2022 κατεγράφη σημαντική αύξηση κατά 45,8% στο συνολικό όγκο, που έφτασε τα 1,37 δις ευρώ και μάλιστα με την χώρα μας να τριπλασιάζει το εμπορικό ισοζύγιο υπέρ της, από τα 110 εκατ. ευρώ στο ευρύ πλεόνασμα των 327 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο +54,9% των εξαγωγών της Ελλάδας προς το Ισραήλ, που ανήλθαν σε αξία στα 850 εκατ. ευρώ, από τα περίπου 550 εκατ. μέσα σε διάστημα ενός έτους. Εξαιρούμενων των πετρελαιοειδών, η ετήσια αύξηση 23,5% των εξαγωγών ήταν εξίσου σημαντική, αφού από τα 440 εκατ. ευρώ έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ των 543 εκατ. ευρώ.

Ομοίως το 2022 οι εισαγωγές από το Ισραήλ κατέγραψαν αυξήσεις της τάξης του 33% φθάνοντας σε αξία τα 523 από τα 393 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένων όμως των πετρελαιοειδών καταγράφηκε μια μείωση της τάξης του 5% και συγκεκριμένα από τα 207 στα 197 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο στοιχείο των ελληνικών εξαγωγών κατά την περυσινή χρονιά και στις αρχές του 2023 ήταν η μεγάλη αύξηση που καταγράφηκε σε σειρά εδραιωμένων διεθνώς ελληνικών προϊόντων, πετρελαιοειδών και διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων στον κατασκευαστικό τομέα άντλησης υδρογονανθράκων, όπως χαλκοσωλήνες, σιδηροσωλήνες και σύρματα.

Αξιοσημείωτη είναι η παντελής απουσία διατροφικών και φαρμακευτικών ειδών στα πρώτα δέκα εξαγώγιμα προϊόντα μας γεγονός που καταδεικνύει τις ιδιαιτερότητες της ισραηλινής αγοράς.

Τι εισάγουμε 

Στα εισαγόμενα στην Ελλάδα είδη κυριαρχούν τα πετρελαιοειδή προς τα διυλιστήρια μας με 305 εκατ. ευρώ, τα οποία καλύπτουν σχεδόν τα 2/3 της συνολικής αξίας των εισαγωγών μας, ενώ σημαντικό μερίδιο εξακολουθεί να έχει το «scrup» διαφόρων παλαιών σιδηρούχων μετάλλων για επεξεργασία. Συνεπώς ο πόλεμος στην Μέαση Ανατολή επηρεάζει πολύ λίγο τις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων.

Το μεγάλο ερώτημα είναι η έκταση και η διάρκεια του πολέμου, αφού μια ενδεχόμενη κλιμάκωση θα είναι μεγάλο πλήγμα για την περιοχή μας. Το βέβαιο είναι πως καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν ακόμα σοβαρό γεωπολιτικό κίνδυνο, που απειλεί μα πλήξει σοβαρά τον κλάδο του τουρισμού και των εξαγωγών μας, χωρίς όμως να μπορούμε ακόμα να εκτιμήσουμε το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία. Όλα αυτά είναι προς το παρόν, το έλασσον θέμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αφού το μείζον είναι παντού και πάντα η απώλεια ανθρώπινων ζωών και κυρίως άμαχου πληθυσμού.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις