Τα τελευταία χρόνια, οι εικόνες φαγητού έχουν κατακλίσει τα social media.

Της Αμαλίας Σοφιανοπούλου

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας οι  άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο στην παραγωγή και την “κατανάλωση” αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εστιάζουν στο φαγητό. Η περιορισμένη πρόσβαση στα εστιατόρια κατά την διάρκεια των lockdown οδήγησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο να γίνουν μια ασφαλής γαστρονομική λύση για τους ανθρώπους.

Η πανδημία του COVID-19 έχει αλλάξει ριζικά τη σχέση μας με το φαγητό: τι τρώμε, πού τρώμε, γιατί τρώμε και ακόμη και πότε τρώμε. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν επίσης περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα. Συνολικά, η διάχυτη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άλλαξε επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εκτίθενται στο φαγητό.

Με περισσότερες από 400 εκατομμύρια αναρτήσεις με ετικέτα #food και 250 εκατομμύρια με ετικέτα #foodporn στο Instagram οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από οπτικές εμφανίσεις φαγητού. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο σε αναρτήσεις με περιεχόμενο το φαγητό αναζητούν τροφές με χαρακτηριστικά που ο εγκέφαλος αναγνωρίζει ενστικτωδώς ως ευχάριστα. Βλέποντας τροφές με πολλές θερμίδες, όπως αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, οι θεατές διεγείρονται οπτικά.

Ειδικοί αναλυτές των social media και ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως η εύρεση τροφών με πολλές θερμίδες συνήθως κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά, απελευθερώνοντας ντοπαμίνη και διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Αυτό υποδηλώνει ότι το περιεχόμενο και η εμφάνιση ενός πιάτου αλλά και η απλή έκθεση σε γεύματα πλούσια σε θερμίδες μπορεί να σου φτιάξει την διάθεση. Αυτός φαίνεται να είναι και ο κύριος λόγος που οι εικόνες φαγητού κατέκλεισαν τα τελευταία χρόνια τα social media και όλοι επιδιώκουμε να ψάχνουμε, να βλέπουμε αλλά και να αναρτούμε και οι ίδιοι τα αγαπημένα μας γεύματα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις