Τι τρώνε σε διάφορες χώρες του κόσμου την ημέρα των Χριστουγέννων

Σε ένα τυπικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Ελλάδα θα βρει κανείς γαλοπούλα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες.

Σε κάθε γωνιά του πλανήτη όμως το γιορτινό γεύμα συνθέτουν διαφορετικές γεύσεις πολλές από τις οποίες δεν θα μπορούσαμε καν να τις φανταστούμε.

Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά πιάτα που συναντάμε σε διάφορες χώρες του κόσμου και σίγουρα ορισμένα θα σας εκπλήξουν.

Νότια Ιταλία

Οι παραδοσιακοί χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί στην Ιταλία ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή, αλλά μια από τις πιο ιδιαίτερες είναι η “Γιορτή των Επτά Ψαριών”. Αυτή είναι μια παράδοση που προέρχεται από τη Νότια Ιταλία, αλλά έχει γίνει ακόμα πιο δημοφιλής στους Ιταλοαμερικανούς. Αποτελείται από επτά πιάτα με θαλασσινά, αριθμός συμβολικός καθώς είναι επαναλαμβανόμενος στη Βίβλο. Μερικά δημοφιλή πιάτα είναι το baccala (αλατισμένος μπακαλιάρος), ο μπακαλιάρος στο φούρνο, το τηγανητό καλαμάρι, οι τηγανητές γαρίδες, τα λιγκουίνι με σάλτσα από αχιβάδα ή αστακό, σαλάτα χταποδιού και κοκτέιλ γαρίδας.

Πολωνία

Δεν θα δείτε ψητό μοσχάρι ή γαλοπούλα στο τραπέζι την παραμονή των Χριστουγέννων στην Πολωνία καθώς είναι στην πραγματικότητα μια μέρα που δεν τρώνε κρέας. Το δείπνο ονομάζεται Wiglia στην Πολωνία και ξεκινά όταν εμφανίζεται το πρώτο αστέρι στον ουρανό. Κανείς δεν μπορεί να φάει μέχρι όλα τα μέλη της οικογένειας να σπάσουν μαζί τις χριστουγεννιάτικες γκοφρέτες και να ανταλλάξουν ευχές για καλή υγεία και ευημερία. Παραδοσιακά, για δείπνο σερβίρονται 12 πιάτα, που αντιπροσωπεύουν τους 12 αποστόλους. Αυτά περιλαμβάνουν το πολύ δημοφιλές κόκκινο μπορς με μικροσκοπικά ζυμαρικά, μανιταρόσουπα, κυπρίνο, ρέγγα, κοκκινιστό ξινολάχανο, μελόψωμο, κέικ παπαρουνόσπορου και αποξηραμένα φρούτα.

Πουέρτο Ρίκο

Την περίοδο των Χριστουγέννων, η πιο σημαντική διατροφική παράδοση στο Πουέρτο Ρίκο είναι το lechon, ή αλλιώς το ψητό γουρούνι. Είναι μια τοπική σπεσιαλιτέ που χρειάζεται πολύ χρόνο για να προετοιμαστεί και γι’ αυτό συνήθως οδηγεί σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Το μενού περιλαμβάνει και άλλα πιάτα, όπως το tembleque, μια πουτίγκα με βάση την καρύδα και παστέλες, μια ζύμη με κρέας παρόμοια με τα τάμαλε που παρασκευάζονται με φύλλα πράσινης μπανάνας.

Γροιλανδία

Το χριστουγεννιάτικο δείπνο στη Γροιλανδία είναι σίγουρα μοναδικό. Δύο από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα της χώρας είναι το κρέας της φάλαινας και το κρέας ταράνδου. Το Kiviak είναι ένα άλλο δημοφιλές πιάτο, το οποίο φτιάχνεται από κρέας, λίπος, βότανα και μούρα.

Γαλλία

Το χριστουγεννιάτικο δείπνο στη Γαλλία είναι μια πολύ περίτεχνη υπόθεση. Δύο πολύ δημοφιλή πιάτα είναι τα στρείδια και το φουά γκρα. Το κύριο πιάτο είναι συνήθως κρέας, όπως καπόν, γαλοπούλα, φραγκόκοτα ή φασιανός, όλα συνήθως ψητά και γεμιστά με κάστανα. Η μεγαλύτερη απόλαυση της βραδιάς, ωστόσο, είναι το Bûche de Noël, η γαλλική έκδοση ενός κορμού.

Βενεζουέλα

Το πιο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό στη Βενεζουέλα είναι το hallaca. Αποτελείται από ζύμη καλαμποκιού γεμιστή με στιφάδο μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο και άλλα υλικά όπως σταφίδες, κάπαρη και ελιές, φρέσκα ροδέλες κρεμμυδιού, φέτες κόκκινης και πράσινης πιπεριάς. Τυλίγεται σε φύλλα μπανάνας, δένεται με κορδόνια και βράζεται.

Φιλιππίνες

Το χριστουγεννιάτικο δείπνο στις Φιλιππίνες είναι μια μεγάλη υπόθεση που περιλαμβάνει πολλά παραδοσιακά πιάτα. Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι η λιχουδιά που ονομάζεται puto bumbong, ένα γλυκό, κολλώδες μείγμα μαύρου και λευκού ρυζιού που φαίνεται μωβ. Το ρύζι μουλιάζεται σε αλατόνερο όλη τη νύχτα, στη συνέχεια εισάγεται σε ένα σωληνάριο από μπαμπού, μαγειρεύεται στον ατμό και σερβίρεται με βούτυρο, ζάχαρη και τριμμένη καρύδα.

Περού

Όπως πολλές άλλες χώρες στη Νότια Αμερική, το ψητό γουρουνάκι είναι ένα μεγάλο μέρος του χριστουγεννιάτικου δείπνου στο Περού. Το γεύμα περιλαμβάνει επίσης σάλτσα μήλου, ταμάλες, πουρέ πατάτας και ένα πιάτο με ρύζι. Μια άλλη παραδοσιακή περουβιανή χριστουγεννιάτικη συνταγή είναι η πικάντικη ζεστή σοκολάτα. Αυτό είναι ένα ρόφημα φτιαγμένο με γαρίφαλο και κανέλα, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο στις σοκολατάδες, κοινωνικές εκδηλώσεις όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να πιουν τη ζεστή σοκολάτα.

Ισπανία

Στην Ισπανία ξεκινούν το γεύμα με διάφορα τάπας και μετά προχωρούν στη σούπα ως πρώτο πιάτο, συνήθως μια σούπα θαλασσινών. Το δεύτερο πιάτο είναι συνήθως ψάρι ή/και αρνί. Το επιδόρπιο περιλαμβάνει πολλές επιλογές, αλλά το Turrón, ένα είδος μαντολάτου, είναι το επικρατέστερο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις