Η συνεργασία με τον διεθνούς κύρους Οδηγό Michelin ήταν μια πρωτοβουλία του ΕΟΤ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, το Υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού παρουσιάζουν τον οδηγό Michelin για την Αθήνα σε μια μοναδική γαστρονομική εκδήλωση, που φιλοξένησε το εστιατόριο DELTA στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και πλήθους επίσημων προσκεκλημένων.

Η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού υπογραμμίζει την ανάγκη για προώθηση πολιτικών και επενδύσεων που προάγουν την βιωσιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μία δίκαιη και συμπεριληπτική τουριστική ανάπτυξη.

Στο Υπουργείο Τουρισμού, ο σχεδιασμός μας προωθεί πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν ανταγωνιστικό και βιώσιμο τουρισμό, με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη διαφύλαξη της ταυτότητας των προορισμών και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Στους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας συγκαταλέγεται η προώθηση μορφών τουρισμού που εισφέρουν στην αειφορία, στη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό της τουριστικής μας προσφοράς.

Η ανάδειξη πόρων όπως η ελληνική γαστρονομία και η σύγχρονη γαστρονομική προσφορά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων μας, καθώς δημιουργεί ευκαιρίες ενίσχυσης τόσο της ταξιδιωτικής εμπειρίας όσο και της ιδιαίτερης ταυτότητας των προορισμών μας ενώ παράλληλα εξασφαλίζει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες».

Aπό την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος συντόνισε την πρωτοβουλία τα δυο τελευταία χρόνια, δήλωσε:

«Χαίρομαι που η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού συμπίπτει φέτος με την επίσημη παρουσίαση του Οδηγού Michelin για την Αθήνα. Πρόκειται για μία εμβληματική συνεργασία του ΕΟΤ με τον πλέον αναγνωρίσιμο διεθνή Οδηγό γαστρονομίας, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλλαγή ταχύτητας της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα. Η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός, αποκτά ένα ακόμα ισχυρό πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό! Με αυτή την συνεργασία ισχυροποιείται η Ελλάδα καθώς η χώρα μας διαθέτει τις προϋποθέσεις για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διεθνή γαστρονομική σκηνή. Είμαι πολύ υπερήφανος που κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο οδηγός Michelin

Η συνεργασία με τον διεθνούς κύρους Οδηγό Michelin αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του ΕΟΤ ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει ένα ευρύ πλάνο προβολής της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς μέσω της Michelin.

Το νέο εμβληματικό απόκτημα της χώρας αναδεικνύει τις αυθεντικές γεύσεις της Ελλάδας και το πλούσιο γαστρονομικό προφίλ της Αθήνας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την θέση της χώρας μας στους κορυφαίους προορισμούς τουρισμού. Η επιλογή της Αθήνας έγινε λόγω του εύρους, της πρωτοτυπίας, της ποικιλομορφίας, της βιωσιμότητας και της δημιουργικότητας της νέας γαστρονομικής σκηνής της πρωτεύουσας, η οποία μπορεί να αποτελέσει κριτήριο επιλογής και όχημα ενίσχυσης των city breaks και long weekends στην Αθήνα από υψηλού εισοδηματικού επιπέδου ταξιδιώτες.

Οι προτάσεις του οδηγού Michelin

Ο Οδηγός Michelin για την Αθήνα περιλαμβάνει 9 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin ενώ προτείνει 18 επιπλέον εστιατόρια, για την ποιότητα των υλικών και την απλή αλλά ξεχωριστή γαστρονομική τους ταυτότητα. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται με θέμα τις πράσινες επενδύσεις στον τουρισμό «Tourism and Green Investment».

Οι Michelin Guide έχουν καθιερώσει ένα νέο “πράσινο αστέρι” (Gastronomy & Sustainability). Το πράσινο αστέρι της Michelin είναι ένα βραβείο το οποίο αναδεικνύει εστιατόρια που χρησιμοποιούν πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Στη χώρα μας το κατέχουν τα εστιατόρια DELTA και SOIL.

Τα 9 βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόρια της Αθήνας:

The Zillers
Soil
Spondi
CTC Urban Gastronomy
Hytra
Botrini’s
Varoulko Seaside
Pelagos
Delta ( 2 αστέρια)

Και οι 18 επιπλέον προτάσεις:

GB Roof Garden
Athenee
Nolan
Aneton
Okio
SENSE
Oikeio
Linou Soumpasis k Sia
Annie Fine Cooking
Spondi
Vezene
Cookouvaya
Merceri
Aleria
Cerdo Negro 1985
Herve
Veri Table
Le Pavillon

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις