Γράφει στο FoodLife η Αιγύπτια φοιτήτρια της ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Καΐρου Rehab Sameh

Στην αρχαία εποχή, η Αλεξάνδρεια ήταν η πρωτεύουσα της Αιγύπτου και ονομαζόταν «Νύφη της Μεσογείου.» Χτίστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και για αυτό ονομάστηκε Αλεξάνδρεια προς τιμήν του. Η Αλεξάνδρεια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου μετά το Κάιρο. Είναι το μαργαριτάρι της Αιγύπτου, το οποίο περιέχει πολλά αρχαία φαραωνικά μουσεία εκτός από μερικά νεοσύστατα μνημεία, καθώς και θρησκευτικά ορόσημα και διάφορους χώρους διασκέδασης, και υπάρχουν πολλές διεθνώς γνωστές παραλίες στις οποίες έρχονται τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Ταξίδι στην Αλεξάνδρεια: Τα αξιοθέατα

Το κάστρο Qaitbay:

Ένα από τα παλαιότερα ισλαμικά μνημεία και τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Αλεξάνδρειας, που δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών όλο το χρόνο.  Αυτό το κάστρο χτίστηκε από τον σουλτάνο «Ashraf Seif al-Din Qaytbay» στις ακτές της Μεσογείου στο ίδιο μέρος με τον παλιό μιναρέ, ο οποίος καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού σεισμού στο παρελθόν.

 Το κάστρο χτίστηκε οχυρωμένο με ψηλά τείχη, περίπου 4 μέτρα ύψος και περίπου 2 μέτρα πλάτος.Το κάστρο χτίστηκε μέσα σε δύο ολόκληρα χρόνια, και κάποια καταστροφή σημειώθηκε στο κάστρο όταν η βρετανική κατοχή εισήλθε στην Αίγυπτο, αλλά η Επιτροπή Διατήρησης των Αραβικών αρχαιοτήτων το αποκατέστησε το 1904.

 Η Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας

Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά μέρη της Αλεξάνδρειας και της Αιγύπτου γενικότερα.  Καθώς είναι ένας φάρος διαφορετικών πολιτισμών, τεχνών και πολιτισμών σε όλο τον κόσμο, η βιβλιοθήκη άνοιξε στη νέα της μορφή το 2002 και ονομάστηκε Μεγάλη Βιβλιοθήκη.  Είναι μια βιβλιοθήκη που δεν περιλαμβάνει μόνο βιβλία, αλλά περιέχει πολλά κτίρια με σημαντικά εκθέματα. Ειδικότερα περιέχει: 

  • Μητρική ή κύρια βιβλιοθήκη που περιέχει μεγάλο αριθμό πολύτιμων βιβλίων σε διάφορους τομείς.
  • Πλανητάριο.
  • Μια αίθουσα αφιερωμένη στη διδασκαλία της επιστήμης με απλό τρόπο για παιδιά.
  • Δεκαπέντε (15) εκθέσεις όπως: η έκθεση αραβικής καλλιγραφίας και η έκθεση γλυπτικής.
  • Δεκατρία (13) εξειδικευμένα κέντρα ακαδημαϊκής έρευνας, όπως το Κέντρο Δημοκρατικών Σπουδών.
  • Έξι (6) βιβλιοθήκες αφιερωμένες σε κάθε κατηγορία, όπως: Παιδική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη Σπάνιων Βιβλίων και άλλες.
  • Τέσσερα (4) μουσεία, όπως το Μουσείο Σαντάτ και το Μουσείο Χειρογράφων, το πανόραμα του πολιτισμού.
  • Τέσσερις (4) αίθουσες για προσωρινές εκθέσεις τέχνης.

Μουσείο Καβάφη:

Το Μουσείο Καβάφη ήταν αρχικά το σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη και στη συνέχεια μετατράπηκε σε μουσείο. Στεγάζει τα αποθέματα του ποιητή Καβάφη όπως συνθέσεις του, κασέτες με ποιήματα του συνθέτη, χειρόγραφα κείμενα, έπιπλα του σπιτιού του, δώρα παρουσιάστηκε στον Έλληνα ποιητή και σε άλλους.

 Στήλη του Πομπήιου

Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Αλεξάνδρειας, που οι επισκέπτες συρρέουν για να δουν τη δύναμη της κατασκευής του και το πανύψηλο ύψος του. Η κατασκευή του χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή στη μνήμη του αυτοκράτορα «Δοκλητιανού» που απάλλαξε τους Αλεξανδρινούς απο την επανάσταση που έστησε ο αρχηγός «Αχιλλέας», έτσι έχτισαν αυτή την στήλη χάρη στον αυτοκράτορα που αποκατέστησε τη σταθερότητα και την ηρεμία της πόλης.

Ρωμαϊκό Θέατρο

Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Αλεξάνδρειας και χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή.Βρίσκεται στην περιοχή Kom El-Dikka στην Αλεξάνδρεια.

 Οι βυθισμένες πόλεις του Αμπού Κιρ

 Αυτές οι πόλεις είναι από τα πιο όμορφα μέρη τουρισμού στην Αίγυπτο, όπου μπορείτε να συμμετάσχετε σε ένα ομαδικό καταδυτικό ταξίδι που διοργανώνει ένα από τα εγκεκριμένα καταδυτικά κέντρα της πόλης στην παραλία Abu Qir για να δείτε τα ερείπια των υποθαλάσσιων πόλεων του Ηρακλείου και του Canopus. που χρονολογούνται από την εποχή των βασιλέων των Πτολεμαίων και την ελληνορωμαϊκή εποχή στην πόλη, με μερικά κειμήλια που χρονολογούνται στην αρχαία φαραωνική εποχή, όπως τα ερείπια του ναού της Ίσιδας, σύμφωνα με όσα λέει σύμφωνα με τους αθάνατους θρύλος της Ίσιδας και του Όσιρι και το Παλάτι της Κλεοπάτρας.

 Εθνικό Μουσείο Αλεξάνδρειας:

 Το Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας χτίστηκε σε ιταλικό στυλ σύμφωνα με έναν πλούσιο άνδρα στην Αλεξάνδρεια που το ανήκε στην αρχή, στη συνέχεια πούλησε το παλάτι του στην Αμερικανική Πρεσβεία το 1954 και στη συνέχεια στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων του Αιγυπτιακού Υπουργείου Πολιτισμού το αγόρασε το 1996 και άρχισε να το αναπαλαιώνει και να το μετατρέπει σε Εθνικό Μουσείο Αλεξάνδρειας και τα εγκαίνιά του το 2003.

Το Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή αντικειμένων που μπορεί να αριθμεί έως και 1.800 αντικείμενα από όλες τις αρχαίες και σύγχρονες εποχές. Αυτά τα αντικείμενα προήλθαν από πολλά μουσεία διάσπαρτα σε όλη την Αίγυπτο, όπως το Κοπτικό Μουσείο στο Κάιρο, το Ισλαμικό Μουσείο, το Ελληνικό και Ρωμαϊκό Μουσείο και άλλα Μουσεία είναι συλλεγμένα μνημεία που αντιπροσωπεύουν τον αιγυπτιακό πολιτισμό .

Ελληνορωμαϊκό Μουσείο:

Η κατασκευή του ελληνορωμαϊκού μουσείου ξεκίνησε το 1891 και εγκαινιάστηκε από τον Khedive «Abbas Helmy II» το 1895. Το μουσείο περιέχει μια μεγάλη συλλογή αρχαιοτήτων που ανήκουν σε διάφορες εποχές, συμπεριλαμβανομένων: της ελληνορωμαϊκής εποχής, της κοπτικής και ορισμένων Φαραωνικές αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στην Αλεξάνδρεια και άλλες εποχές.

Βασιλικό Μουσείο Κοσμημάτων:

Αυτό το μουσείο ονομάστηκε «Παλάτι των Κοσμημάτων» επειδή το παλάτι του ανήκε στην πριγκίπισσα «Φατίμα Αλ-Ζάχρα» της οικογένειας «Μοχάμεντ Άλι». Η πόλη της Αλεξάνδρειας και το 1986 αυτό το παλάτι μετατράπηκε σε Μουσείο Βασιλικού Κοσμήματος από έναν δημοκρατική απόφαση.

Οι πιο σημαντικοί κήποι της Αλεξάνδρειας: Al-Montazah Gardens, Al-Shallalat Gardens, Antoniadis Gardens.

 Τα πιο σημαντικά μέρη διασκέδασης στην Αλεξάνδρεια: το Alexandria Corniche, η γέφυρα Stanley, η κρουαζιέρα με γιοτ στο Al-Anfoushi, το κέντρο θαλάσσιων σπορ Al-Montarah.

 Οι πιο σημαντικές παραλίες της Αλεξάνδρειας: οι τουριστικές παραλίες

 Χαρακτηρίζεται από την ηρεμία, την καθαριότητα και την έλλειψη συνωστισμού και εκπροσωπείται στις παραλίες Beau Rivage, Stanley, Mandara, Maamoura και Ajami.

Προβεβλημένες παραλίες:

 Είναι παραλίες που έχουν περισσότερο κόσμο από τις τουριστικές παραλίες και εκπροσωπούνται σε: Hannoville, Miami West, Al Silsila, Ras Al Tin, Asafra East, Al Saraya και άλλες.

Τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία στην Αλεξάνδρεια με βάση την αξιολόγηση επισκεπτών:

 Trio Hotel Kaoud Sporting.

 Ξενοδοχείο Ακρόπολις.

 Ξενοδοχείο Σεμίραμις.

 Ξενοδοχείο Regency.

 Ξενοδοχείο Sheraton Montazah.

 Ξενοδοχείο Philip House.

 Ξενοδοχείο Royal Crown.

 Ξενοδοχείο Eastern Montazah.

 Ξενοδοχείο Sunrise.

 Ξενοδοχείο Παράδεισος

Τα καλύτερα  εστιατόρια στην Αλεξάνδρεια:

Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος
Byblos
Samakmak
Sea Gull
Roberto’s ltalian
White and blue
Santoriny
Bruxies
Jeeda’s
Santa lucia
Soflaki
Scola
Opa
Talaat pastry
Hawk