Όταν ακούμε Νότια Αφρική και Cape Town συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει στο ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας και το γνωστό Table Mountain.

Της Αλίκης Τάμπου

Οι λάτρεις όμως του κρασιού ξέρουν πως στην επαρχία του Cape Town, οι κοιλάδες Stellenbosch και Constantia φημίζονται για την άριστη ποικιλία κρασιών.

Ολλανδική εταιρεία χρησιμοποίησε το Κέιπ Τάουν ως στάση ανεφοδιασμού στη διαδρομή προς την Ινδία κατά τη διάρκεια του 1600. Οι άποικοι φύτεψαν σταφύλια για να ξεδιψάσουν τους Ολλανδούς ναυτικούς. Το κρασί δεν ήταν καθόλου καλό μέχρι που ο δεύτερος Κυβερνήτης του Κέιπ Τάουν, ο Σάιμον βαν ντερ Στελ, εστίασε στο να φτιάξει έναν καλύτερο αμπελώνα και το κατάφερε μέσα στο 1700-1800.


Πλέον οι
κοιλάδεςStellenbosch και Constantia φημίζονται για την άριστη ποικιλία κρασιών και τα πολλά οινοποιεία που κατά κύριο λόγω παράγουν Cabernet Sauvignon, Merlot, ποικιλίες Bordeaux και Chenin Blanc. Πολλοί ταξιδιώτες αλλά και ντόπιοι που επισκέπτονται το Cape Town και επιλέγουν να περάσουν μια χαλαρή ημέρα δοκιμάζοντας κρασί σε κάποιο οινοποιείο. Συνολικά οι παραγωγοί οίνου είναι 4000 ενώ τα  οινοποιεία της Ν.Αφρικής ανέρχονται περίπου σε 560, ενώ μόνο αυτά που είναι επισκέψιμα κοντά στο Cape Town είναι περίπου 150. Σχεδόν όλα τα οινοποιεία λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος από επισκέπτες, ανοίγουν τις εγκαταστάσεις τους για το κοινό.


Έτσι οι παρεχόμενες από τα οινοποιεία υπηρεσίες είναι πολύ υψηλές και περιλαμβάνουν εκτός από ξενάγηση στην γραμμή παραγωγής,
στα υπερσύχρονα εμφιαλωτήρια και κελάρια, αμφιθέατρα στα οποία αναλύονται οι συλλεγόμενες ποικιλίες αλλά παρουσιάζεται η ιστορία και ίδρυση τους. Η οινογευσία περιλαμβάνει gourmet πιάτα σεταρισμένα από τους sommelier τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύεται η γεύση της εκάστοτε ετικέτας ενώ συγχρόνως το σύνολο να αφήνει επίγευσηυψηλού επιπέδου.


Οι
οινογευστικές εμπειρίες μπορούν να περιέχουν δοκιμές κρασιού σε picnic, barbeque ή και ακόμα σε συνδυασμό περιπάτου μέσα στα κλήματα. Φυσικά εντυπωσιάζει το wine safari drive που περιλαμβάνει πολύωρη βόλτα με τα ανοιχτά αυτοκίνητα δίνοντας την ευκαιρία να γνωρίσει ο επισκέπτης την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Τα γνωστά τουριστικά λεωφορεία τύπου hoponhopoff σου δίνουν την δυνατότητα να επισκεφτείς μια πλειάδα οινοποιείων μέσα σε μια ημέρα, με το δικό σου ρυθμό.

Οι εγκαταστάσεις διαφέρουν σε στυλ και μπορείς να πάρεις το γεύμα σου ένα ηλιόλουστο μεσημέρι στην ύπαιθρο ή να χαλαρώσεις το απόγευμα σε μαξιλάρες στον κήπο τους δοκιμάζοντας τα κρασιά τους σε συνδυασμό σοκολάτας ή και γρανίτας φτιαγμένης από αφρώδη οίνο.  Άλλωστε όπως είχε πει και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος «ο οίνος είναι σίγουρη απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπά και θέλει να είμαστε ευτυχισμένοι».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις