Τα παραδοσιακά εθνικά πιάτα που απολαμβάνουν οι πιο χαρούμενοι λαοί

Το νόστιμο φαγητό είναι σίγουρα μια εμπειρία που κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πληρότητα και ευτυχία. Φυσικά, μπορεί η ευημερία ενός έθνους να μην μετριέται μόνο με το φαγητό, αλλά σίγουρα είναι ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα χαράς και ικανοποίησης. Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2021, αποκαλύπτει ποιες είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου και εμείς αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά στο τι τρώνε οι άνθρωποι στις περιοχές αυτές, ανακαλύπτοντας το εθνικό τους φαγητό και όχι μόνο.

Αυτές είναι τα παραδοσιακά πιάτα που αγαπούν στις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου

Φινλανδία – Καρελιανές ζύμες 

Η Φινλανδία μπορεί να είναι μια κρύα, σκοτεινή χώρα όμως για 5η συνεχόμενη χρονιά κατάφερε να ανακυρηχθεί η πιο ευτυχισμένη στον κόσμο. Οι Φινλανδοί αγαπούν την Karelian ζύμη, μια μακρόστενη, χειροποίητη πίτα που φτιάχνεται παραδοσιακά με κρούστα σίκαλης ή σιταριού. Οι καρελιανές ζύμες γεμίζονται με ρύζι ή πουρέ πατάτας και στη συνέχεια καλύπτονται με ένα μείγμα αυγού και βουτύρου (munavoi) όσο είναι ακόμα ζεστά. Αν υπάρχει ένα βασικό προϊόν με εγγυημένη παραδοσιακή ειδικότητα (TSG) που χαρίζει χαμόγελο σε όλους τους Φινλανδούς, αυτό είναι σίγουρα οι καρελιανές ζύμες.

Δανία – Smørrebrød

Το smørrebrød είναι το χαρακτηριστικό μεσημεριανό γεύμα της Δανίας. Το όνομα του ίδιου του σάντουιτς προέρχεται από τις λέξεις για το βούτυρο (smør) και το ψωμί (brød), δύο συστατικά που δημιουργούν τη βάση για όλα τα smørrebrød που μπορεί να συναντήσετε στη Δανία. Τα ίδια τα σάντουιτς έχουν σχεδιαστεί για να φαίνονται τόσο όμορφα όσο και γευστικά και τα κοινά toppings μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικό τυρί, καπνιστό ψάρι ή τουρσί.

Ισλανδία – Hot Dog

Ίσως να μην το πιστεύετε, αλλά η Ισλανδία παίρνει πολύ σοβαρά τα χοτ ντογκ. Σε μια χώρα όπου οι επιλογές για παρασκευασμένα τρόφιμα μπορεί συχνά να είναι περιορισμένες, τα τοπικά μαγαζιά για χοτ-ντογκ φαντάζουν όαση στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες. Τα ίδια τα λουκάνικα παρασκευάζονται με μείγμα αρνιού, χοιρινού και βοείου κρέατος και έχουν φυσικά περιβλήματα, προσφέροντας αυτό το κλασικό στιγμιότυπο που λείπει από τα περισσότερα χοτ ντογκ μαζικής παραγωγής που βρίσκονται αλλού. Εκτός από την ποιότητα όμως, είναι τα toppings που κάνουν το ισλανδικό χοτ ντογκ τόσο καλό, όπως κέτσαπ, γλυκιά μουστάρδα, τηγανητά κρεμμύδια, ωμά κρεμμύδια και μια σάλτσα remoulade που γίνεται με μαγιονέζα.

Ελβετία – Raclette

Ένα από τα πιο διάσημα φαγητά της, το raclette, είναι κυριολεκτικά τυρί που ψήνεις μέχρι να λιώσει και μετά το ξύνεις στο πιάτο σου. Παραδοσιακά σερβίρεται με βραστές πατάτες, λαχανικά τουρσί και αλλαντικά, το raclette είναι μόνο ένας ακόμη λόγος για την ελβετική ευτυχία, μαζί με τους χαλαρούς τραπεζικούς νόμους.

Ολλανδία – Stroopwafel

Αν και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να είναι αιτίες για την ολλανδική ευτυχία, πιστεύουμε ότι το stroopwafel μπορεί να έχει κάποια σχέση με αυτό. Τα μπισκότα, που προέρχονται από την Γκούντα, μια πόλη γνωστή για άλλους γευστικούς λόγους, αποτελούνται από ένα λεπτό στρώμα σιροπιού που μοιάζει με καραμέλα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο γκοφρέτες. Στην Ολλανδία, τα stroopwafels συνοδεύονται παραδοσιακά με καφέ ή τσάι και σερβίρονται πάνω από κούπες, όπου τα μπισκότα αφήνονται να καθίσουν και να μαλακώσουν για μερικά λεπτά πριν τα φάνε.

Λουξεμβούργο – Bouneschlupp

Μπορεί να μην φαίνεται πολύ νόστιμο, αλλά αυτή η πηχτή σούπα που αποτελείται από πράσινα φασόλια, πατάτες και μπέικον είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα του Λουξεμβούργου. Ανάλογα με το πού βρίσκεστε, η συνταγή θα περιλαμβάνει μερικές φορές καρότα, πράσα, σέλινο, κρεμμύδια, γάλα και κρέμα γάλακτος. Μερικοί το σερβίρουν και με τηγανίτες πατάτας. Μια άλλη δημοφιλής σούπα με βάση την πατάτα στο Λουξεμβούργο είναι η Gromperenzopp, η οποία σερβίρεται σε ένα βαθύ μπολ και ολοκληρώνεται με φέτες λουκάνικου ή μπέικον ή με φρέσκο μαϊντανό ή τηγανητό κρεμμύδι.

Σουηδία – Κεφτεδάκια και Lingonberries

Η Σουηδία λατρεύει τα κεφτεδάκια της, κάτι που σίγουρα θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι κάτοικοι της χώρας είναι τόσο χαρούμενοι όλη την ώρα. Συγκεκριμένα, ο κλασικός συνδυασμός σουηδικών κεφτεδών και λίγκονμπερι, ενός φρούτου που έχει γεύση παρόμοια με τα κράνμπερι και πολλές φορές γίνεται μαρμελάδα, βρίσκεται σε τραπέζια δείπνου σε όλη τη χώρα.

Νορβηγία – Καπνιστός σολομός/Gravlaks

Η Νορβηγία, η πατρίδα ορισμένων από τους καλύτερους καπνιστούς σολομούς στη Γη, κατέκτησε την 8η θέση στις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, κάτι που αναμφίβολα οφείλεται στο ότι τα πανταχού παρόντα ψάρια αποτελούν βασικό στοιχείο της νορβηγικής διατροφής. Ωστόσο, το παραδοσιακό gravlaks, που μεταφράζεται σε «θαμμένος σολομός», δεν χρησιμοποιεί την τεχνική του καπνίσματος, αλλά ωριμάζεται σε μείγμα αλατιού, ζάχαρης και άνηθου για 24 ώρες, δίνοντάς του ξεχωριστή γεύση.

Ισραήλ – Φαλάφελ 

Το φαλάφελ είναι το εθνικό πιάτο του Ισραήλ και αν είστε λάτρης αυτών των διάσημων τηγανητών ρεβιθιών, τότε δεν θα πεινάσετε. Τα φαλάφελ τρώγονται σε όλη τη Μέση Ανατολή και στις περισσότερες αραβικές χώρες και η προέλευση του πιάτου διεκδικείται από πολλούς λαούς. Από όπου κι αν προέρχεται το φαλάφελ, έχει υιοθετηθεί πλήρως στην ισραηλινή κουζίνα και αποτελεί καθημερινή βάση για πολλούς. Όταν πρόκειται για φαλάφελ φαγητού δρόμου, συνήθως γεμίζονται σε ψωμί πίτα με άφθονο χούμους, σάλτσα ταχίνι, τουρσιά και σαλάτα, με φρέσκια ντομάτα και τηγανητή μελιτζάνα προσθέτοντας ακόμα περισσότερη γεύση.

Νέα Ζηλανδία – Χειροποίητες πίτες

Μία από τις μεγάλες απολαύσεις της περιήγησης στα δύο νησιά της Νέας Ζηλανδίας είναι τα αρτοποιεία στην άκρη του δρόμου. Αν και μπορείτε να περιμένετε να βρείτε πολλά γευστικά αρτοσκευάσματα σε ένα σωστό αρτοποιείο, οι πίτες είναι οι πιο δημοφιλείς και πιο αγαπημένες. Αρχικά μεταφέρθηκαν από τους Βρετανούς και είναι το τέλειο πρωινό ή μεσημεριανό εν κινήσει και με γεμίσεις που κυμαίνονται από μπέικον και αυγό μέχρι κιμά και τυρί μέχρι κοτόπουλο κάρυ.

Διαβάστε επίσης: 

Αυτές είναι οι χώρες – πρωταθλητές στην κατανάλωση σοκολάτας

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις