Στην Ήπειρο, όλα γίνονται πίτες: το κρέας, το ψάρι και τα ζυμαρικά, τα χόρτα, τα λαχανικά

Συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα η κουζίνα της Ηπείρου προσφέρει αμέτρητα πιάτα και γευστικούς συνδυασμούς, ξεχωριστά γλυκά και γευστικά ποτά που κάνουν ξεχωριστή την επίσκεψη σας στην περιοχή.

Η ηπειρώτικη κουζίνα είναι κατά βάση «ορεινή» και στηρίζεται κυρίως στα κτηνοτροφικά προϊόντα: γάλα, γιαούρτι, τυρί, αιγοπρόβειο κρέας. Το γάλα ως βάση της ηπειρωτικής κουζίνας χρησιμοποιείται για την παρασκευή βουτύρου και βουτυρογάλακτος, γιαουρτιού και φυσικά των διάσημων τυριών της.
Ο πλούτος των τυριών της περιοχής οφείλεται στο φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και τη μεγάλη παράδοση στην τυροκόμηση. Η τοπική φέτα, που παράγεται κοντά στο αρχαίο μαντείο και το αμφιθέατρο της Δωδώνης το καπνιστό τυρί μετσοβόνε, ο ανθότυρος ή το πικάντικο βασιλοτύρι. Θα δοκιμάσετε επίσης γαλοτύρι, απίστευτα κρεμώδες και έντονο, το σκληρό, πικάντικο κεφαλοτύρι από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, που χρησιμοποιείται κυρίως για τρίψιμο, καθώς και το γλυκό Μανούρι, από πρόβειο ή συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος.

Παράλληλα τα ψάρια της λίμνης των Ιωαννίνων, όπως τα χέλια και οι πέστροφες, αποτελούν, μαζί με τα ιδιαίτερα βατραχοπόδαρα, το σήμα κατατεθέν της γιαννιώτικης κουζίνας.

Διάσημες είναι οι πίτες της, καθημερινές ή γιορτινές, απλές και πολύπλοκες, αλμυρές, γλυκές με φύλλο ή χωρίς φύλλο, γεμισμένες με κάθε λογής υλικά, μιας και στην Ήπειρο, όλα γίνονται πίτες: το κρέας, το ψάρι και τα ζυμαρικά, τα χόρτα, τα λαχανικά.

Μοναδικά σιροπιαστά γλυκά ή γλυκά του ταψιού όπως σαραγλί, καρυδόπιτα, αμυγδαλόπιτα, μετσοβίτικες φλογέρες, Σκερ-Μπουρέκ, κλωστάτι (παραδοσιακός μπακλαβάς με καρύδι) με σήμα κατατεθέν το γιαννιώτικο κανταΐφι είναι μερικά μόνο από τα γλυκά που θα γευτείτε στην Ήπειρο. Θα βρείτε επίσης γλυκά του κουταλιού με όλα τα φρούτα και τους καρπούς της Ηπειρώτικης γης. Δοκιμάστε κάστανο, άγουρο σύκο, βατόμουρο, γλυκό δαμάσκηνο με κρασί και κανέλα, και γλυκό κολοκύθι.

Μην παραλείψετε να απολαύστε τη φρεσκάδα και την αρωματική φινέτσα των λευκών κρασιών της Ζίτσας και τη βουνίσια στιβαρότητα των ερυθρών του Μετσόβου, με έντονη προσωπικότητα και αντοχή στον χρόνο. Στην Ήπειρο, δοκιμάστε επίσης παλαιωμένο τσίπουρο και ηδύποτα της περιοχής με τις γεύσεις του κράνου και βατόμουρου.

Με πληροφορίες από visitgreece.gr

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις