Το FoodLife σας ταξιδεύει στο μικρό νησί της Μεσογείου, όπου οι γαστρονομικές εκπλήξεις είναι μεγάλες

Κείμενο: Δημήτρης Χριστούλιας

Φωτογραφίες: Κατερίνα Φραγκάκη

Η Μάλτα έχει έκταση όσο η Λευκάδα. Ένα μικρό νησί που κρύβει όμως μεγάλους και σπάνιους θησαυρούς.

Βρίσκεται στην «καρδιά» της Μεσογείου και αποτελεί μια από τις πιο πολυπολιτισμικές χώρες στον κόσμο. Πρόκειται για μια χώρα που όποιος την επισκεφθεί έχει την αίσθηση ότι «ζει» στην εποχή των Ιπποτών, για αυτό εξάλλου και η Μάλτα όπως και η Ρόδος αποκαλείται ως νησί των Ιπποτών.

Το FoodLife επισκέφθηκε την Μάλτα αλλά και το νησάκι Γκόζο, με σκοπό να κάνει ένα… ταξίδι στον χρόνο. Μέσα σε πολλά αξιοθέατα ξεχωρίσαμε στην πρωτεύουσα της Μάλτας, τη Βαλέτα και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη για να θαυμάσουμε από κοντά σπάνια έργα του κορυφαίου Ιταλού ζωγράφου Caravaggio.

Η Μάλτα είναι ένα μικρό νησί που κρύβει όμως μεγάλους «θησαυρούς», που θα χρειαστείτε 3-4 ημέρες για να μπορέσετε να επισκεφθείτε όλα τα αξιοθέατα του νησιού. Από το ψαροχώρι Marsaxlokk μέχρι τη η Mdina. Είναι η παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας και θα σας χαρίσει μιας μεσαιωνική αύρα, γραφικά σοκάκια και φιλόξενους κατοίκους. Στο νησάκι Γκόζο απολαύσαμε ιταλική κουζίνα. Καπρέζε, καρμπονάρα και ναπολιτάνα. Παραδοσιακά, απλά και αξιόπιστα.

Τοπικά τυριά και κρασιά, πολύ καλές τιμές

Ως foodlifers δεν θα μπορούσαμε να μην δοκιμάσουμε πιάτα της τοπικής κουζίνας. Και η αλήθεια είναι ότι παιδευτήκαμε λιγάκι για να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε κάποιες γεύσεις και να σας τις παρουσιάσουμε. Εκτός από τα τοπικά πιάτα, δοκιμάσαμε ιταλική κουζίνα, που ήταν αξιοπρεπής, χωρίς όμως το κάτι ιδιαίτερο, ωραία φιλέτα και προσπαθήσαμε να δοκιμάσουμε κάποια πιάτα στο εστιατόριο Trattoria a.d. 1530 στην Μεδίνα βραβευμένο με αστέρι ένα Michelin το 2022. Μια γευστική εμπειρία που έμεινε στην μέση καθώς το μόνο που προλάβαμε να δοκιμάσουμε η σαλάτα με τον σολομό, καθώς το σέρβις ήταν απελπιστικά αργό την ημέρα που επισκεφθήκαμε το εστιατόριο. Μόνο για την σαλάτα η αναμονή ξεπέρασε την μια ώρα…

Ένα υπέροχο δείπνο κάναμε στην Βαλέτα και συγκεκριμένα στο εστιατόριο DOffice δίπλα στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Απολαύσαμε μοσχαρίσια φιλέτα, μια ωραία πράσινη σαλάτα και ένα εξαιρετικό μαλτέζικο κρασί. Αν θες να φας καλά στην Βαλέτα, χωρίς εκπλήξεις και χωρίς να βάλετε βαθειά το χέρι στην τσέπη το συγκεκριμένο εστιατόριο είναι για εμάς η καλύτερη επιλογή.

Επίσης, μην ξεχάσετε να πιείτε καφέ να απολαύσετε το γλυκό σας στο CAFFE CORDINA που λειτουργεί στην Μάλτα από το 1837, μέσα σε ένα εκπληκτικό κτίριο 220 ετών.

Τώρα εάν πρέπει να σας πούμε 3 λέξεις για τα φαγητά της Μάλτας αυτές είναι: Κουνέλι, ψαρικά , παστίτσι.

Κουνέλι

Το κουνέλι είναι μαγειρεμένο με έναν ιδιαίτερο τρόπο, με έντονη γεύση, όπου μας περιέγραψαν όσοι το δοκίμασαν. Εγώ με την Κατερίνα δεν το ακουμπήσαμε… Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για το πιο δημοφιλές τοπικό πιάτο των Μαλτέζων.

Ψάρια

Τα ψάρια που μπορεί να βρει κάποιος στην Μάλτα είναι πολλά και μπορεί να τα απολαύσει ψητά, βραστά ή τηγανητά. Το πιο γνωστό ψάρι είναι η Λαμπούκα, όπου στην Ελλάδα το γνωρίζουμε σαν Κυνηγός. Ένα ψάρι το οποίο ως Έλληνες, που έχουμε την τύχη να απολαύσουμε τα καλύτερα, δεν μας έκανε και ιδιαίτερη εντύπωση. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να το δοκιμάσετε.

Παστίτσι

Το παστίτσι και όχι το παστίτσιο είναι μια μαλτέζικη πίτα που έχει μέσα τυρί ρικότα ή πουρέ αρακά. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές σνακ της Μάλτας. Θα λέγαμε ότι το παστίτσι με το τυρί μοιάζει λίγο με την δική μας τυρόπιτα. Όσο για το παστίτσι με τον αρακά, είναι κατά την προσωπική μου γνώμη εντελώς αδιάφορο.

Tips: Από την Μάλτα θα πρέπει να πάρετε στις αποσκευές σας τοπικά τυριά με μπαχαρικά, λικέρ και μαρμελάδες.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις